Érik a kormány nyolcadik csapása - újabb előírás a multiknak

Fogyasztóvédelmi okokkal indokolja a kormány azt az új tervezetet, amely meghatározott szakképesítéssel rendelkező eladók alkalmazását írja elő a műszaki vagy ruházati termékeket is árusító hipermarketekben. Az elképzelésről a minisztériumok és a szakmai szervezetek kedden egyeztetnek.
Szabó Dániel, 2017. március 14. kedd, 10:25
Fotó: Napi.hu

A tervezet szerint a nagy alapterületű áruházakban, hipermarketekben jellemzően nem csupán napi fogyasztási cikkeket kínálnak, hanem speciális, külön ismereteket igénylő termékeket is, például műszaki eszközöket, alkatrészeket vagy ruházati, optikai, vegyipari, kertészeti árucikkeket. A kormány fogyasztóvédelmi okokból tartja indokoltnak, hogy ezekről megfelelő szaktudású eladók adjanak tájékoztatást - írja a Magyar Idők.

A módosítás leginkább a nagyobb, külföldi tulajdonú boltokat érinti, amelyek már a múlt héten a nyakukba kaptak egy tervezett szigorítást. Az élelmiszerbotrányra hivatkozva szabályoznák, hogy a cégek mennyit költhetnek reklámra, parkoló szolgáltatásukért külön díjat szedne az állam, valamint kötelező létszámbővítést és szabadnapot írnának elő.

A javaslatcsomagról kedden egyeztetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség képviselői a munkaadókkal, valamint a vállalkozások szakmai szervezeteivel. Az egyeztetésre meghívást kapott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók Országos Szövetsége, az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, valamint az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége.

Az ülésen téma lesz a százszázalékos vasárnapi pótlék megfizetéséről, valamint a kötelező létszámemelésről. Utóbbit azzal indokolják, hogy a láncok bevételei nőttek az elmúlt években, de ezt egyre kevesebb munkavállalóval érték el. Azt még egyelőre nem tudni, hogy a minimum létszámot miszerint állapítani meg a kormány, azonban szakértők szerint visszafelé sülhet el a tervezet a bérpótlékkal együtt. A kis boltok tulajdonosai ezt nem tudnák kifizetni, így ennek előírása a megbüntetni kívánt áruházláncok malmára hajtja a vizet

HOZZÁSZÓLÁSOK