Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államhoz került általános és középiskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki 550 ezer gyermek (mínusz 20 százalék) számára zöldség és gyümölcs beszerzésére az iskolagyümölcs program keretében - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből (KÉ). Az eljárás érdekessége, hogy nagyon gyorsan le akarják bonyolítani - a Veres János MSZP-s politikus szerint 9 milliárd forint keretösszegű - beszerzést, a részvételi felhívás június 4-én jelent meg az uniós értesítőben, míg a magyar KÉ-ben június 10-én, a jelentkezési határidő pedig már június 13-án lejár. A kiírás szerint a nyertes szállítóknak hetente négy alkalommal kell az 1-6. osztályos tanulók számára gyümölcsöket, zöldségeket, illetve zöldség-, gyümölcsleveket eljuttatni az oktatási intézményekbe, valamint a szállításhoz kapcsolódóan kommunikációs és promóciós tevékenységet végezni.

A gyorsított közbeszerzést Veres János szocialista képviselő "mutyigyanúsnak" nevezte, ezért az eljárás felfüggesztését kezdeményezte a Közbeszerzési Hatóságnál. Az állami kezelésbe került iskolák vezetői május végén utasítást kaptak a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól, hogy ne kössenek szerződést az eddigi gyümölcsszállítókkal, mert közbeszerzést írnak ki. Veres szerint már ez gyanússá teszi a 9 milliárdos tendert, de még inkább gyanúra ad okot az, hogy áprilisban létrejött a kiskőrösi székhelyű Magyar Iskolagyümölcs Kft. A politikus szerint ez alapján feltételezhető, hogy a cég vezetői már a hirdetmény közzététele előtt rendelkeztek azzal az információval, hogy közbeszerzést írnak ki a gyümölcsszállításra. A cég alapítói között egy olyan társaság is van, amelyben korábban meghatározó szerepe volt egy fideszes országgyűlési képviselőnek, akinek ma is befolyása van a vállalatra - idézte Verest az MTI. A politikus szerint "az újabb mutyi" csaknem száz hazai termelői szerveződést sújtana.

A kiskőrösi székhelyű Magyar Iskolagyümölcs Kft-t. 2013. május 8-án jegyezte be a cégbíróság, főtevékenysége a zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, tagja a tabdi Interfruct TÉSZ Kft. és a pusztaottlakai Paprikakert TÉSZ Kft. - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A Paprikakert TÉSZ Kft.-ben a 2011-es vagyonnyilatkozata alapján Simonka György, Pusztalottlaka fideszes polgármestere rendelkezett érdekeltséggel - írta korábban a hvg.hu. A Céginfo.hu adatai szerint a cégben jelenleg is tag Simonka György és Simonka Györgyné.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrába!

 

A tanévekben négy időszakra bontva kell szállítani a zöldség-gyümölcsöket, legalább heti négy alkalommal, meghatározott mennyiségben (lásd kertes írást).

Nagyon gyorsan kell pályáztatni

A gyorsított meghívásos eljárását (ami a rövid határidő alkalmazása miatt meghívásos, valójában bárki jelentkezhet, aki megfelel a részvételi feltételeknek) a KIK az iskolagyümölcs-program végrehajtásáról szóló rendelet módosításával indokolja, amely május 17-én lépett hatályba. Ennek alapján lett az ajánlatkérő a KIK, a szeptemberi ellátás biztosításához pedig az intézmény szerint rendkívül fontos, hogy a szállítókat a lehető legrövidebb időn belül kiválasszák. A közbeszerzésen nyertes ajánlattevőknek a szerződéseiket 2013. június 30-ig kell benyújtaniuk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) jóváhagyásra.

A szállítókat ugyanis az MVH támogatással fizeti ki, az iskolai gyümölcs-zöldség programot uniós támogatással, az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a magyar költségvetésből finanszírozzák.

Nem szállíthat akárki

A Vidékfejlesztési Minisztérium vonatkozó rendelete szerint az iskolagyümölcs-programban csak az a zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet, társulás, termelő, valamint kizárólag ezek tulajdonában álló vállalkozás vehet részt, aki vagy amely rendelkezik a MVH programban történő részvételre vonatkozó előzetes jóváhagyásával. Az ilyen előzetes jóváhagyás iránit kérelmet minden év január 1-jétől május 31-ig lehet benyújtani a hivatalhoz, a határidő jogvesztő.

A szállítók hét régióra bontva pályázhatnak (dél-alföldi, dél-dunántúli, észak-alföldi, észak-magyarországi, közép-dunántúli, közép-magyarországi és nyugat-magyarországi régiók), a nyertesekkel 2013. szeptember 8-től 2016. június 5-ig szóló szerződést kötnek.

A pályázóknak vagy jogelődjüknek rendelkezniük kell az utolsó két lezárt üzleti évükben összesen legalább 400 millió forint nettó árbevétellel részajánlati körönként, tehát ha valaki mind a hét részre pályázik akkor legalább 2,8 milliárdos árbevétel kell. Amennyiben a részvételre jelentkező nem rendelkezik az utolsó lezárt üzleti év adataival, úgy a tevékenysége megkezdése óta legalább nettó 1,5 milliárdos árbevételt kell tudni felmutatni.

A közbeszerzésen csak az a termelő indulhat, amely a hirdetmény feladását megelőző 36 hónapban teljesített legalább részajánlati körönként két, összesen legalább részenként 350 millió forint értékű zöldség-gyümölcs szállítására vonatkozó szerződést. Így két részajánlati kör esetén 4 darab, összesen 700 millió, míg valamennyi, azaz 7 részajánlati kör esetén 14 darab, összesen 2,45 milliárd forint értékű zöldség-gyümölcs szállítására vonatkozó szerződést kell igazolni. A pályázóknak emellett meghatározott számú rekesszek is rendelkezniük kell.

Az alkalmasnak talált pályázóknak június 18-ig küldenek ajánlattételi felhívást. Az ajánlatok közül az összességében legelőnyösebbet választják majd ki.

Az összességében legelőnyösebb ajánlatot kiválasztása
SzempontSúlyszám (szorzószám)
Ajánlati ár60
Munkanélküli vagy tartósan munkanélküli személyek foglalkoztatásának a megajánlott mértéke, a szerződés teljes időtartama alatt5
Több részajánlati körre történő ajánlattétel30
Organizációs terv a szállítások szervezéséről és lebonyolításáról10
Szakmai terv a kísérő intézkedések kiválasztásáról és lebonyolításáról10
Együttműködés zöldség és/vagy gyümölcs szakmaközi szervezettel10
Forrás: TED

 

Az ajánlattevőnek a következő promóciós és kommunikációs tevékenységek közül kell választania (legalább kettőt):

1. Az iskolagyümölcs-programmal kapcsolatos interaktív honlap létrehozása, ennek tartalma

  • A vonatkozó jogszabályok ismertetése;
  • Tájékoztatók az iskolagyümölcs-programról az iskolának, a szülőknek és a gyermekeknek,
  • Iskolának: megállapodás minta, szállítási feltételek, vállalt feladatok,
  • Szülőknek: a program főbb jellemzői, a szállított termék, minőségi leírás és a minőség garanciája, a termék beltartalmi értékei és az egészséges táplálkozásban betöltött szerepe, egy napi adag, kiosztási gyakoriság stb.,
  • Tanulóknak: az iskolagyümölcs-program főbb jellemzői a korosztály számára érthető tartalommal és formában;
  • Tájékoztató anyagok elkészítése a zöldségek és gyümölcsök beltartalmi értékeiről, egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről a tanulók részére kötelező jelleggel, a szülők tanárok részére opcionálisan;
  • Oktatási segédanyagok: a zöldség- és gyümölcsfajok bemutatása, a zöldség- és gyümölcstermesztés bemutatása, a tárolás, csomagolás bemutatása, a zöldség- és gyümölcstermőtájak bemutatása;
  • A szállítóval által megállapodás alapján ellátott köznevelési intézmények felsorolása;
  • Kapcsolattartó személy, személyek a kérelmezőnél és az elérhetőségeik.

2. Zöldség-gyümölcs termelőkhöz, termelői csoportokhoz, termelői szervezetekhez, termelőkhöz szervezett tanulmányutak. (Az adott iskolában valamennyi az iskolagyümölcs-programban résztvevő tanuló részére kell biztosítani. A tanulók legalább négy órát tartózkodjanak a fogadó félnél. A tanulók ismerjék meg a gyümölcsültetvényt, a szüretet, a postharvest munkákat vagy a zöldségnövény termesztését, betakarítását és a postharvest munkáit.)

3. Oktatási anyag, oktatási segédlet készítése, készíttetése és annak alkalmazása az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében. Az oktatási anyag évfolyamonként, félévenként legalább két foglalkozás megtartását tegye lehetővé. A foglalkozások során az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcs-programra fel kell hívni a tanulók figyelmét.

4. A gyümölcs- és zöldségágazatot érintő ismeretek oktatása valamennyi az iskolagyümölcs-programban részt vevő tanuló részére tanévenként legalább három foglalkozási alkalommal.

5. A tanulók zöldség-, gyümölcsfogyasztásának és egészséges életmódjának ösztönzése érdekében szervezett verseny, pályázat, adott jutalom (apró ajándékok, például: póló, matricák, kitűzők, írószerek, órarend, naptár, uzsonnás doboz, sportszer). A jutalom tartalmazzon az egészséges táplálkozást vagy a zöldség-, gyümölcsfogyasztást népszerűsítő feliratot, ábrát.

6. Kóstoltatás: legalább egy alkalommal 4 gyümölcs- és 4 zöldségféle biztosítása tanulónként és gyümölcs- és zöldségféleségenként az alábbi mennyiségben:
Gyümölcs (adag mérete/fő)
1. Körte 1/4 vagy 1/6 db
2. Meggy 3 dkg
3. Cseresznye 3 dkg
4. Kajszi 2 db
5. Őszibarack 1/4 vagy 1/6 db
6. Nektarin 1/4 vagy 1/6 db
7. Szilva 2db
8. Piros ribiszke 3 dkg
9. Fekete ribiszke 3 dkg
10. Málna 3 dkg
11. Szeder 3 dkg
12. Földieper 3 dkg
13. Csemegeszőlő 3 dkg
14. Sárgadinnye 1 db (min. 1 kg)/10 vagy 15 fő
15. Görögdinnye 1 db (min. 3 kg)/30 fő
16. Dió héj nélkül 3 dkg
17. Mandula héj nélkül 3 dkg
Zöldség (adag mérete/fő)
1. Sárgarépa 3 dkg
2. Zeller 3 dkg
3. Hónapos retek 3 db
4. Cékla 3 dkg
5. Uborka 3 dkg
6. Paradicsom 1/2 vagy 1/4 db
7. Paprika (tv, kápia, kaliforniai) Tv és kápia - 1/4 db, kaliforniai - 1/4 vagy 1/6 db
8. Fejes saláta 1 fej/ 20 fő
9. Karfiol 3 dkg
10. Brokkoli 3 dkg
11. Karalábé 1 db/8 fő
12. Zöldborsó 3 dkg (szemes)
A kóstoltatott termékek között az a termék nem szerepelhet, amely az iskolagyümölcs-program keretében támogatott termékként kiosztanak.