Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány az idei költségvetésbe azért nem tervezett be nyugdíjprémiumot, mert a 2017-es jóval sérülékenyebb, mint a jövő évi, köszönhetően az olyan adópolitikai változtatásoknak, mint az áfacsökkentés. Lázár János szerint a gazdaság teljesítményéről ősszel, vagy a tél elején lesz reális képük. Ekkor dőlhet el, hogy a nyugdíjasok a tavalyi karácsonyihoz hasonló módon prémiumot kapjanak utalvány formában.

A miniszter szerint, ha idén is lesz ilyen egyszeri juttatás, akkor az valószínűleg megint Erzsébet-utalvány formájában érkezhet. A miniszter elmondta, hogy a nyugdíjemelésnél kényelmesebb és praktikusabb az egyszeri juttatás, ugyanis a tartós emelést nehezebb kigazdálkodni.

A miniszterelnök által Nagygécen tett kijelentésre, miszerint "ha olyanok a számok", akkor még nagyobb nyugdíjemelés érkezhet, Lázár azt mondta, erről megint csak ősszel lehet majd egyeztetni.

Az viszont szinte biztos, hogy a kormány változtat a nyugdíjas kor utáni munkavállalás rendszerén: a miniszter úgy látja, hogy megváltozik az emberek életciklusa, jóval idősebb korig dolgoznak már Nyugaton is. Ezért csökkenhetnek a nyugdíjasok adóterhei, ha munkát vállalnak. Lázár szerint az egészségügy összeomlana nyugdíjas dolgozók nélkül.

(A választási kampány jegyében szeptemberre szociális alapú áram- és gázárcsökkentési javaslatot is kidolgoztak. Erről itt olvashat bővebben.)