Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új képzési hiteleket - a felsőoktatási diákhitelekhez hasonlóan - hitelbírálat és biztosíték nélkül igényelhetik a 18-55 év közöttiek 2021. április 1-től. A Diákhitel Központ Zrt. új termékei az iskolarendszerű szakképzésben több mint ötvenezer, a felnőttképzésben pedig akár százezer, összesen tehát 150 ezer felnőtt számára jelentenek majd segítséget.

A költségvetési kamattámogatás révén a szabad felhasználású képzési hitel a felsőoktatási Diákhitel 1-gyel azonos - jelenleg 1,99 százalékos - kamatozás mellett lesz elérhető, míg a kizárólag képzési díjakra fordítható kötött felhasználású hitel kamatmentes lesz. A szabad felhasználású hitel havonta legfeljebb 150 ezer forintig lesz igényelhető, hasonlóan a felsőoktatásban elérhető szabad felhasználású hallgatói hitelhez. A kötött felhasználású hitel mértéke az iskolarendszerben folytatott szakképzés esetén a képzés díjához igazodik, a szakképesítésre vagy részszakmára felkészítő felnőttképzéseknél pedig maximum 500 ezer forint lehet.

A törlesztést a képzések elvégzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni, a visszafizetésre az igénylő döntésétől függően minimum egy, maximum tíz év áll majd rendelkezésre. A képzési hiteleknél is érvényesíthető lesz a családi kedvezmény: a DK a második gyermek megszületése esetén az édesanya felvett képzési hitelének felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes hitelösszeget elengedi.

A képzési hiteleket elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással lehet majd igényelni 2021 áprilisától. A szakképzési, felnőttképzési jogviszony meglétét az állami cég elektronikusan ellenőrzi, a hitelfelvevőknek így nem kell papír alapú igazolásokat beadniuk.

Régóta várták a szakképző intézetek, munkaadók, felnőttképzők és maguk a szak- és felnőttképzésben résztvevők is ezt a hitelezési lehetőséget. Már tavaly megkezdődtek a kormányzaton belüli egyeztetések, és a koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci visszaesés jelentősen hozzájárult a gyors kormányzati döntés megszületéséhez. Az egyeztetéseken a legfontosabb szempont az volt, hogy a megújult szak- és felnőttképzésben tanulók a felsőoktatási hallgatókkal azonos segítségben részesüljenek - mondta Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Szavai szerint a technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni. A pénzt közvetlenül a képző intézetnek utalja át a DK.

Rohamra számítanak 201. áprilistól a képzési hitelek bevezetésekor. Eközben a felsőoktatási diákhiteleknél is csúcsot dönt a hiteligénylések száma, idén 2003 óta nem látott számú, akár negyvenezer új igénylés érkezhet a központhoz, több mint harmincmilliárd forint értékben.