A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében mindig megfelelő műszaki állapotban lévő autóval induljunk útnak. A LeasePlan által kezelt cégautók a kötelező és rendszeres szervizeknek köszönhetően bármikor készen állnak hosszabb távok megtételére. Minden esetben ajánlott egy plusz biztosíték-szettet és pótkulcsot magunkkal vinni az útra, és ne feledkezzünk meg a fényvisszaverő mellényről sem, amely nemcsak a vezető számára, hanem az utasoknak is kötelező, sőt egyes nemzeteknél a szemüveges sofőröknek plusz szemüveget is tartaniuk kell az autóban.

"Külföldi utazáskor érdemes körültekintően tájékozódni és felkészülni a célországban várható körülményekre és szabályozásokra. Nyaralás előtt nem csupán a forgalmi engedély, a műszaki vizsga és a biztosítás érvényességét szükséges ellenőrizni, hanem arról is meg kell győződni, hogy utóbbit elfogadják-e abban az országban, ahova utazunk és azokban, melyeken keresztül haladunk" - tanácsolja Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Mivel az útiokmányok ügyintézési ideje gyakran három hétig is elhúzódhat, ne hagyjuk ezt az utolsó pillanatra, mert könnyedén meghiúsíthatja az utazást. A Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Svájcban is érvényes, azonban fontos, hogy a biztosítási okmányokat ne hagyjuk otthon. Az EU-n belüli utazáshoz szükség van a biztosítást igazoló zöld kártyára is, mert ezzel igazolható a kötelező felelősségbiztosítás érvényessége. Célszerű az otthoni biztosítótársaságtól beszerezni az európai baleset-bejelentő lapot, így a külföldön bekövetkezett baleset esetén ez a szabványdokumentum megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.

Az előre tervezett utazások során a nyári csúcsforgalmat, mely leginkább a hónapok közepén lévő hétvégékre és a július végi-augusztus eleji időszakra esik, érdemes elkerülni. Útnak indulás előtt hasznos lehet tájékozódni az éppen aktuális útmunkálatokról és közlekedési fennakadásokról, valamint utánanézni a külföldi országok sebességkorlátozásainak és útdíjainak. Az autópályadíjak mértéke és a fizetés módja országonként eltérő. Németországban több mint 12 ezer kilométernyi jó minőségű autópályát használhatunk ingyenesen, míg Ausztriában és Szlovéniában matrica vásárlásával, Horvátországban és Olaszországban pedig a kapus rendszernél válthatjuk meg az útdíjat.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes feljegyezni Európa egységes vészhívószámát, a 112-es nemzetközi számot, amelyet tárcsázva könnyedén eljuthatunk a megfelelő segítséghez. A hívás ingyenes, mobiltelefonról és telefonfülkéből is éjjel-nappal hívható. A szám az Európai Unió mind a 27 tagállamában, valamint Horvátországban, Izlandon, Liechtensteinben, Monacóban, Norvégiában, Törökországban és Svájcban is elérhető.