Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt pénteken jelentették be, hogy a Talentis Agro Holdingba integrálják a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó mezőgazdasági cégek közül a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Aranykorona Zrt., a Hidasháti Zrt., az Agrosystem Zrt., az Aranka Malom Kft., a Kunhalom Agrária Kft., a Vért Vadászati Kft., a Canter Borház Kft. és a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. vállalkozást.

A konszern többlépéses eljárásban teljesedik ki. Ennek az első állomásánál járunk azzal, hogy elindítottuk a Cégközlönyben a közzétételi folyamatot a kilenc társaság együttműködési szándékáról, a tervezett elismert vállalatcsoportba szervezéséről. A Mezort Zrt. és leányvállalatai ma még nem részei ennek a csoportnak, de szándékunkban áll, hogy következő lépésként majd ezeket a társaságokat is integráljuk - mondta Csák Gyula, a vállalatcsoportot irányító Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója a napilapnak.

A vállalatcsoport a jelenlegi formájában nagyjából 13 ezer hektáron gazdálkodik. A tervek szerint a teljes folyamat végén valamivel több, mint 36 ezer hektár mezőgazdasági területet művelnek majd, amelynek a túlnyomó része szántóföld. A vállalatcsoport - Mezorttal együtt számított - árbevétele tavaly megközelítette volna a 22 milliárd forintot, a foglalkoztatotti létszám pedig az idénymunkásokkal együtt meghaladta a 2200 főt.

A klasszikus agrártermelő cégek kerültek a holdingba, a szántóföldi növénytermesztés mellett kiemelkedő a szarvasmarha- és a sertéságazat, valamint az árutojás-termelés. Ezek mellett jelentősek a borászati és az agrárturizmushoz szorosan kapcsolódó vadgazdálkodási és vadászati turizmussal foglalkozó társaságaink, továbbá a malomipar. De nem lenne észszerű, ha egy ekkora alapanyag-termelő volumenre a későbbiekben nem épülnének rá feldolgozókapacitások. Ennek kialakítása középtávú stratégiai célunk - fogalmazott Csák Gyula.

A későbbiekben pedig a külpiacokat is megcéloznák félkész vagy késztermékekkel. Ezenkívül vannak egyéb együttműködési lehetőségek a mezőgazdaságitermék-feldolgozásban, amelyeket az azonos tulajdonosi érdekkörnek köszönhetően szintén kihasználnak majd. A tiszapüspöki kukorica- és a visontai búzafeldolgozó üzemmel is szoros stratégiai együttműködést terveznek kialakítani.