Erre nem jó a kötelező biztosítás - mi a teendő vadkár esetén?

Nem könnyű feladat megállapítani a felelősséget, ha egy autós vaddal "találkozik". Jogvédelmi szakértő mondja el, mire érdemes figyelni.
Csernátony Csaba, 2020. július 25. szombat, 13:06
Fotó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Kora őszig gyakoribbak lehetnek a vadkárok az utakon és egy kisebb vaddal való találkozás is komoly károkat eredményezhet egy-egy autóban. Mivel a kötelező felelősségbiztosítás az ilyen esetekre nem nyújt kártérítést, ezért felelősség megállapításának kérdése rendkívül kényes - derül ki a DAS Jogvédelmi Biztosító kisokosából.

Az egyik legfontosabb tényező, hogy a felelősség kérdésében a felek nem tudnak megállapodni az illetékes vadásztársaság bevonása nélkül. Erre tekintettel azt a vadászatra jogosultat, akinek területéről a vad kiváltott, mindenképpen be kell vonni az ügy rendezésébe. Gyakori emellett a rendőrségi jelenlét szükségessége is

- írja a társaság szakértője, Heinrich Renáta.

A sofőr akkor tehető felelőssé a vadgázolásért, ha nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett. Ha például az erdőkkel, fákkal körülvett úton vadveszélyre figyelmeztető táblát lát a sofőr, akkor elvárható tőle a fokozott óvatosság és a mérsékelt sebesség. A sebességtúllépés, lakott területen kívül a fényszóró használatával kapcsolatos szabályszegés megalapozhatja a sofőr felelősségét.

A vadveszélyt jelző tábla egyúttal a vadásztársaság felelősségére is felhívja az autósok figyelmét. A vadásztársaság ugyanis köteles ilyen jelzőeszközöket telepíteni az adott útszakaszra. Ha ez nem történt meg, akkor a balesetet szenvedett autósok megalapozottan hivatkozhatnak a vadásztársaság mulasztására. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a vadgazdálkodás megfelelt-e a rá irányadó szakmai szabályoknak. Hiszen nem megfelelően kihelyezett etetők, vadászati hajtás vagy éppen túlszaporulat is vezethet baleset kialakulásához.

Az autópályán pedig az adott az útkezelőnek is van felelőssége: a sztrádát ugyanis kerítéssel kell elzárni, hogy az állatok ne mehessenek az úttestre és rendszeresen ellenőrizni kell a kerítés állapotát. Akkor is felmerülhet az útkezelő felelőssége, ha például az út melletti növényzet annyira elburjánzik, hogy az autósok nem tudják időben észrevenni a vadállatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.07.26 17:05

Nekem radikális véleményem van. A vadnak semmi keresnivalója a közúton. ezt autőpálya esetében veszik csak komolyan máshol nem.
Magyarországon a nagyvadakat is tenyésztik, sz sincsen természetes körülményekről. Mert ha azok lennének akkor a farkasok, medvék, aranysakálok is kellenének, azok majd fenntartanák az egyensúlyt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.07.26 10:03

A vad-jármű közlekedési kár sajnálatosan olyan eset, amelyre a Ptk. felelősségi alakzatai nem nyújtanak megoldást. Egyébként, kissé más szemlélettel, igaz ez minden veszélyes üzem-veszélyes üzem közötti káreseményre, mivel az a megoldás, hogy ilyenkor az általános felelősségi alakzat az irányadó, nem jó megoldás. Ráadásul a vad esetében nem is beszélhetünk tényleges, hanem csak vélelmezett kárról, míg a járműben valódi kár keletkezik. A legjobb megoldás valóban a kötelező vadkárbiztosítás - felelősségtől függetlenül -, és a gépjármű felelősségbiztosítás részesekkel szembeni kölcsönös, valamint érintettekkel szembeni egyetemleges teljesítése volna. A vadveszélyjelző közlekedési táblák ugyan nagyon fontos figyelemfelkeltők, de a felelősség megítélése szempontjából semmit sem jelentenek, csak a szokásos mismásolás eszközei.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.07.26 07:52

Ha milliárdok jutnak vadász kiállításra és tízmillás dzsipókra milliós puskákra akkor jusson vadbiztosításra is. Aztán majd a vadbiztosítás fizeti az autó kárát a kötelező meg a vadkárt. - ez miért nem tud működni ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.25 13:19

"vadveszélyre figyelmeztető táblát lát a sofőr, akkor elvárható tőle a fokozott óvatosság és a mérsékelt sebesség."
--------------
B@szhatod a sebességet, ha domboldalról, fényes nappal a motorháztetőre ugrik.
A rohadék biztosítók kilobbizták a kötelezőt, tehát törvénybe kellene foglalni, hogy ilyen esetben is ők fizessenek.
Ugyanis em a vadász, sem az autós nem tehet róla, hogy ilyen baleset történik.
Ha meg fizetjük a biztosítást, akkor fizessen a biztosító!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html