BUX
38240

Erre számíts tanévkezdés előtt

Tavalyhoz hasonlóan idén is augusztus elején kezdődött a kiskereskedelemben az iskolakezdési akciósorozat, bár az igazi vásárlói roham a korábbi évek tapasztalatai szerint csak augusztus 20-a után indul. A hasznot viszont a licenctermékek hozzák: idén a Hannah Montana, a Camp Rock, az Avatarból ismert Navik mellett. A kicsiknél hódítanak a Verdák és a Princess, a nagyobbaknak az Alkonyat jön be és hódít az új Toy Story figuráival díszített tanszer.

Hőnyi Gyula, 2010. augusztus 11. szerda, 10:09

Mint évek óta, most is a hipermarketek diktálják az árakat, ugyanis lassan, de biztosan maguk alá hajtották a piaci forgalom nagyobbik részét: a tanszerek 7-8 milliárdos összforgalmának 70 százaléka jut rájuk. Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország kommunikációs vezetője szerint ez érthető, főleg most, a gyengébb vásárlóerő idején. A hipermarketekben a családok mindent egy helyen kapnak meg - jellemzően olcsóbban -, a nagy láncok sok esetben az oktatási intézményekkel együtt alakítanak ki tanszercsomagokat. Ezen túlmenően a hipermarketek a legolcsóbbtól a magas minőségű eszközökig terjedő spektrumban alakítják ki a termékportfóliójukat, vagyis az iskolakezdési akciók a vastagabb pénztárcájú vásárlókat is vonzzák.

 

Az igazi volument a papír- és írószerek generálják, egy-egy füzetfajtából több millió darab is elfogy egy hónap alatt. A hasznot viszont a licenctermékek hozzák: idén a Hannah Montana, a Camp Rock a menő az általános iskolásoknál, az Avatarból ismert Navik mellett. A kicsiknél emellett továbbra is hódítanak a Verdák és a Princess, a nagyobbaknak az Alkonyat jön be és korosztálytól függetlenül hódít az új Toy Story figuráival díszített tanszer.

 

Az Auchan idén 25 százalékkal nagyobb árukészlettel dolgozik - mondta el Gillemot Katalin -, ez 2500-fajta terméket jelent. Emellett csökkenő árak jellemzik a tanszerpiacot, holott a termékkategória meglehetősen hálás, ugyanis a családoknak a válság ellenére is be kell szerezniük a termékeket. Tavaly például 5-10 százalékos visszaesésre számítottak a láncok, végül ez nem következett be, a nagy alapterületű üzletek tanszerforgalma még szeptember közepén is pörgött. Az áruházak szerint ez természetes, hiszen jellemzően szeptember elsejéig lezajlik a roham, aztán az iskolakezdés után derül ki, hogy mit felejtettek el vagy mit nem tudtak meg időben a szülők. Ezt az iskolakezdést követő második héten pótolják, és ilyenkor váltják be az iskolakezdési támogatásként kapott utalványokat is. Az augusztus elsejétől szeptember közepéig tartó akciók alatt a hipermarketláncok tanszerforgalmuk csaknem felét bonyolítják le, papír-írószerből pedig az éves forgalom felét.

Árakat most nem nagyon mondtak a láncok (a forgalmi adatokat is titokként kezelik), tavaly 4-5 ezerből megvolt a papír-írószer meg a táska az alsó tagozatosoknak, ehhez jöttek a könyvek és egyéb felszerelések. Idén a kiegészítők áremelkedése miatt egy ezressel nőhettek az árak, de jellemzően mindenki tartja magát a tavalyi szinthez.