Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2015-ös cégalapítási mélypontot követően némileg növekedett az új cégek száma tavaly Magyarországon. Az 5 százalékos növekedésnek köszönhetően tavaly 1300-zal több új cég alakult, mint 2015 folyamán, ám a 2016-os szám (26 ezer) még így is elmarad a 2014-es 30 ezertől - írja elemzésében a Bisnode nemzetközi cégminősítő.

Az elmúlt tíz éves periódust vizsgálva a tavalyi volt a második leggyengébb év az újalapítású cégek számát illetően.

Elsősorban az ipar és a szolgáltatószektor népszerűsége növekedett 2015-höz képest; előbbiben csaknem ezerrel több új céget regisztráltak 2016-ban, de az utóbbiban is 850-nel növekedett az új cégek száma. Ugyanakkor a textiliparban 25, a papíriparban 14, a vegyiparban 10, míg a fafeldolgozásban 3 százalékkal csökkent a 2016-ban induló vállalkozások száma. A szolgáltató szektorban újonnan alapított vállalkozások száma a közigazgatás és védelem terén 27, az oktatás terén 6, míg az egészségügy terén 3 százalékkal mérséklődött tavaly.

A legtöbb új vállalkozás a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet, illetve az építőipart választotta fő profiljául, olyannyira, hogy csaknem minden negyedik induló cég ezen tevékenységek valamelyikét jelölte meg főtevékenységként.

Csökken a működő cégek száma

A működő vállalkozások száma 2016-ban tovább csökkent, ám a csökkenés üteme 1,1 százalék körüli értékre mérséklődött. A cégszám mérséklődésének hátterében tavaly már egyértelműen a megszűnt társaságok továbbra is magas száma állt, míg a korábbi években a megszűnések mellett az új cégek számának folyamatos visszaesése is fontos mozgatórugója volt a romló tendenciának. A cégmegszűnések száma 2016-ban közel 5,7 százalékkal csökkent, így - a 2015-ös 52 ezer helyett - "mindössze" 49 ezer vállalkozást töröltek a cégjegyzékből - írja a Bisnode.

Valami történik a kommunális ágazatban

A bejegyzett cégek száma a kommunális tevékenységet végző vállalkozások körében növekedett a legnagyobb mértékben, több mint 10 százalékos emelkedést követően 3600 vállalkozás folytatja ezt a tevékenységet, míg közigazgatási és védelmi tevékenységet végző vállalkozások száma 2 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. Több mint 3 százalékkal csökkent viszont a textilipari, a nagykereskedelmi és a papíripari cégek száma, míg a fafeldolgozó és gumigyártó cégek száma több mint 2 százalékkal lett kevesebb.

A cégszámok alakulását megyei viszonylatban vizsgálva Nógrád megye kivételével mindenhol csökkenés történt.

Kép: Forrás: Bisnode

Mi várható 2017-ben?

Továbbra is magas a megszűnő cégek száma, ami arra enged következtetni, hogy idén tovább mérséklődik majd a működő vállalkozások száma, ugyanakkor a cégalapítási kedv javulásának köszönhetően a csökkenés ütemében további lassulás várható. A csőd, felszámolási és kényszertörlési eljárások számában tapasztalható visszaesés is előrevetíti, hogy a magyar gazdaság tisztulási folyamata a vége felé közeledik - írja előrejelzésében a cégminősítő.