Felpörgött a hitelezés - a kormány is tehet róla

Az Erste nyeresége 15 százalékkal nőtt, a bank költséghatékonysága is javult. A cégek és a lakosság is sorban áll a hitelért. A lakossági hitelállomány növekedése az idén a babaváró támogatásnak is köszönhető majd.
Herman Bernadett, 2019. május 7. kedd, 14:20
Fotó: Napi.hu

Kiváló első negyedéven van túl az Erste Bank Hungary - mondta a bank eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Jelasity Radován elnök-vezérigazgató (képünkön). A működési bevételek 9 százalékkal, az adózás előtti eredmény 15 százalékkal nőtt 9,5 milliárd forintra. A növekedés úgy következett be, hogy a céltartalékok visszaírása csökkent tavalyhoz képest. Az anyacég is jól teljesített.

A hitel/betét arány 70,3 százalékon áll most, ami magasabb a korábbinál. A nem teljesítő hitelek aránya is csökken, a 3,4 százalékos ráta a legjobbak között van az országban - mondta Jelasity Radován. A költséghatékonyság is javult, a költség/bevétel arány 53,7 százalékosra csökkent a tavaly márciusi 54,6 százalékról, és Jelasity szerint az év végére 50 százalék alá süllyedhet a ráta.

Két számjegyű növekedés a hitelpiacon

Az idén a tavalyinál nagyobb növekedés várható a lakossági hitelpiacon - mondta Harmati László vezérigazgató-helyettese. A fogyasztási hitelek piaca gyorsabban nőhet, a jelzáloghiteleknél 10 százalék fölötti, a fogyasztási kölcsönöknél 15 százaléknál nagyobb bővülés várható részben a babaváró támogatás miatt is. A hitelkártyapiacról is jó hírek jöttek, az új eladott hitelkártyák száma nőtt.

A lakossági ügyfélvagyon 12 százalékkal 2700 milliárd forintra nőtt, ennek a 60 százaléka befektetés volt, a többi bankbetét. A digitális platformok használata egyre népszerűbb, az okostelefonos alkalmazást használók száma csaknem 20 százalékkal nőtt három hónap alatt.

Gyorsan nő a vállalati állomány

Az Ersténél 610 milliárd forint a vállalati hitelállomány, ebből csupán 4 milliárd forint a nem teljesítő - mondta Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője. A kis- és középvállalati (kkv) hitelállomány 27, a nagyvállalati pedig 15 százalékkal nőtt, a kereskedelmi célú ingatlanhitelek volumene 32 százalékkal bővült.

Jelenleg 6300 vállalati ügyfele van a banknak, főleg a kkv-k keresik fel a pénzintézetet. Továbbra is ez az üzletág marad a bank fókuszában, amely a legtöbb jövedelmet termeli, és a leggyorsabban nő. Az év végére 690 milliárd forintos teljes vállalati hitelállományt szeretne az Erste, és 8-10 százalékos piaci részesedés a cél a vállalati hitelpiacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.12 09:36

A felelősségről és a pénzügyi kultúráról:
Persze, elsődlegesen a hitelt felvevő tehet a saját nyomoráról, de a döntést megkönnyítik a bankok.
Halomra zúzzák a nép fejét, hogy vegyen fel hitelt, milyen jól jár vele.
Nem azt mondják, hogy végül xarul jön ki belőle, vagy hogy akár bukja a lakását, autóját, hanem azt, hogy 0 ez, 0 az, nincs ez a költség, az a költség, stb.
Minden nap több hitelhirdetés esik a szemünk elé, csábítással, nem azzal, hogy rábaxol.
És Matolcsy is azt nyilatkozta, hogy a hitelkihelyezést 40-50%-ra kell növelni a jelenlegi 32%-ról.
Na, most akkor felelőtlenül duzzasztanak azok akik felelősségről kamuznak?
Példák a hitelek csábítására:
Biztonsági tartalék, mert a visszafizetett tőkerész bármikor újra felvehető - a hitel mint biztonság és tartalék mi? ÁÁÁÁ Már lassan azt hazudják be a naív ügyfeleknek, hogy a hitel az befektetés mi?
Rugalmas futamidő, tehát bármikor ingyenesen előtörleszthető - az ingyenesség hipnotizálása.
Nincsenek extra díjak: se folyósítási-, se előtörlesztési-, se kezelési díj - ja, semmi extra díjak, se ez, se az, csak valahogy mégis rábaxol.
Biztonságos, mert igényelhető hozzá hitelfedezeti biztosítás - persze, a hitel biztonságos.
Emelhető hitelkeret - de jó, emelhetem, többet is felvehetek.
--------------
Na, azért a törvényalkotóknak újra kellene gondolnia a pénzintézeti törvényeket, a bíróságoknak pedig egy bukott hitelnél jobban vizsgálni a körülményeket.
Az MNB-nek pedig nem a hitelt duzzasztani, hanem a befektetést, a megtakarítást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2019.05.07 21:04

Örülök én is (valójában nem) hogy Jelasity Radován elégedett, sikeresen hozzájárultam a hasznukhoz a tavaly nekik kifizetett majd 16000 Ft banki költséggel, mint magánszemély. Bár én sokallom amit beszedtek tőlem egy nem milliomosként birtokolt számla után. Még mindig vastagon fog a ceruzájuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.05.07 15:03

@na4:
Azok már nem élnek, ezek "újak".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.05.07 14:32

A pénzéhes, felelőtlen, költekező, mohó dzsentrik semmit sem tanultak a múltból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html