Az Erste Csoport vezérigazgatója az MTI-nek pénteken adott interjújában elmondta: a kitűnő magyarországi menedzsment és a pontos stratégiának köszönhetően teljes mértékben az ügyfelekre tudnak koncentrálni, így összességében pozitívan tekint az Erste jövő évi magyarországi működésére. A februárban kötött megállapodással kapcsolatban, miszerint a magyar állam és az EBRD tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, Andreas Treichl aláhúzta: megoldást kell találni a Quaestor-ügyre.

Úgy véli, hogy a magyar kormány jól fáradozik azon, hogy megtalálja a helyes kiutat, hiszen nem lehet a bankokat terhelni egy brókercég okozta károkkal. Elmondta továbbá, hogy a megállapodás egy jelentős feltételét, a bankadó csökkentését a kormány teljesítette és betartotta. Arról, hogy az egyezség a korábban tervezett júniusi határidőhöz képest eltolódott, a vezérigazgató úgy nyilatkozott: a megállapodás még az idén megvalósul, azonban egy ilyen nagy jelentőségű lépést pontosan elő kell készíteni.

Kérdésre válaszolva Treichl elmondta: jó irányba haladnak a megbeszélések a magyarországi Citibank lakossági üzletágának tervezett megvételéről is.

A pénteken bemutatott eredmények szerint nyereséges második negyedévet zárt az Erste Group, vagyona alapján Ausztria legnagyobb pénzintézete. A bank közlése szerint valamennyi országban növekedést ért el, Magyarországot kivéve.

Az Erste Csoport vezérigazgatója pénteken újságírók előtt elmondta: a második félévben már nyereséges lesz a magyarországi csoport is, azonban a bankadó csökkentése miatt éves eredményként 2016-ban jelentkezik majd a haszon.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a következő időszakra jók a kilátások, azonban Európában számos olyan bizonytalanság tapasztalható, mint az eurózóna és Görögország helyzete, amelyek közvetlen hatással lehetnek a régiós eredményekre.

A bankcsoport féléves adózott eredménye 487,2 millió euró lett az egy évvel korábbi 929,7 millió euró veszteség után. A működési eredmény 1525,3 millió euróról 1502,6 millió euróra csökkent.