Erste: piacnyerés profitvesztéssel

Hiába nyert piacot a kulcsterületen az elmúlt év során, az eredményességi oldalon sok problémával küzdött - ezzel is magyarázható, hogy a 2009-es 23,6 milliárdos adózott eredmény, mindössze 109 millióra olvadt - mondta el Papp Edit elnök-vezérigazgató. A bank nettó kamatbevétele 8, nettó díj- és jutalékbevétele 12 százalékkal bővült.
Nagy László Nándor, 2011. február 28. hétfő, 12:50
Fotó:

A kellemetlen okok kiemelten említette, hogy a nem teljesítő hitelállomány meghaladta a a legrosszabb scenárióban tervezett 10 százalékot, 11,7 százalék ezért emelni kellett az ebből származó értékvesztésre képzett tartalékot. Papp Edit jelezte: nem csupán csoport-elvárás volt, hogy a nem teljesítő hitelekre képzett céltartalékot átlagosan 50 százalék fölé emeljék, hiszen a jelen piaci helyzetben a biztosítékok érvényesíthetősége számos területen kétséges, s a bank nem kockáztathatja a veszteséges üzemi működést.

A fentiek mellett a csoportszinten kifizetett 14,7 milliárd forintos bankadó is rontotta az eredményeket. A kellemetlen hatásokat csak szépíteni tudta a javuló, 40 százalékalá csökkenő költség/bevétel arány. A bankcsoportból 190 főt bocsátottak el és 17 fiókot zártak be. Új egységek bezárását és további elbocsátást a bank nem tervez a jelen pillanatban - mondta az elnök-vezérigazgató.


A tőkearányos megtérülés 2 százalékra zuhant, így a bank tőkevonzó képessége igen gyenge. S bár tőkeoldalról az Erste csoport jól ellátott, de ilyen helyzetben nem a magyar bank a célterület. A magyar bank ugyanakkor felültőkésítettnek számít a gazdasági tevékenységéhez képest. Az anyabank ugyanakkor a szükséges likviditást mindig - az elmúlt 2 évben is - biztosította a bécsi anyabank. Amit ugyanakkor nem lehet eltitkolni, hogy az anyabank a forrást magasabb áron nyújtja - ám Papp Edit szerint ez az árazási drágulás csúsztatva jelentkezik csak a banknál.

Az áthúzódó hatás jó része csak az elkövetkező időben fog jelentkezni - jelezte Papp Edit.
Az Erste csoport múlt heti gyorsjelentésében az eltérő adatokat az okozta, hogy az anyabank saját könyveiben tartja nyilván a magyar társaság treasury, illetve nagyvállalati eredményét, ezen felül pedig az anyabank csak a szükséges tőkeszintet tartja nyilván a leánybankoknál, így a tőkén megtermelt profit sem a magyar cég adatsorát "gazdagította" az Erste Group eredményeiben.

2011-ről szólva az elnök-vezérigazgató bizakodó: az ügyfelek fizetőképessége reményeik szerint javul majd, így a nem fizető hitelek aránya is visszaesik.

HOZZÁSZÓLÁSOK