Molnár Gabriella, a szervezet elnöke szerint a Széchenyi terv vitairatához adott javaslataik döntő része a vendégek megfelelő színvonalú fogadásához kapcsolódik.

Sürgeti a Ferihegyi reptér és a város közötti gyorsvasúti kapcsolat megteremtését, a gyorsforgalmi autóút környezetének rendezését. A vasúti személyszállítás színvonalának emelését országos szinten fontosnak tartanák, mint ahogy az idegenforgalmilag fontos látványosságok környezetének, tisztaságának megóvását is.

A gyógy- és wellness szállodák száma már megfelelőnek mondható, ám a szövetség szerint a szolgáltatások minőségének, szakmaiságának emelése mindenképp szükséges. A szálláshelyek mellett a kiegészítő szolgáltatások áfatartalmának csökkentése is sokat jelentene.

A szövetség Budapestre vonatkozóan is számos javaslatot fogalmazott meg: egyebek mellett a nemzetközi hajóállomás felújítását, biztonságossá tételét javasolják, a kiemelt látványosságoknál (Bazilika, Hősök tere) az autóbuszos parkolás biztosítását sürgetik. Megemlítik azt is, hogy a szállodákból időre-időre kifogynak a tájékoztató prospektusok.
 

A tájékoztatón szóba kerültek az utazási csődök is. A szervezet álláspontja szerint a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnak kellene a korábbi szúrópróbaszerű vizsgálatait rendszeressé tenni az utazási irodáknál azzal kapcsolatban, hogy a kaució összege valóban fedezi-e az utazásszervező forgalma által elvárt összeget. Ehhez persze az érintett hivatal létszámának bővítésére volna szükség. Ugyancsak lehet ilyen feladata a biztosítást kezelő biztosítóknak is Molnár Gabriella szerint. Az utazási irodák nem támogatják a kaució biztosítás mértékének  emelését.


A piac tisztulásához a MUISZ szerint nagyban hozzájárulna, ha hatékonyabban lehetne fellépni a fekete utazásszervezőkkel szemben. A fekete forgalmat a KSH által kimutatott hivatalos utazásszervezői forgalom 180 milliárd forintjának 25-30 százalékának megfelelő mértékben határozták meg az utazási irodák. Kirívóan magas a „fekete" utazásszervezés aránya az iskolai utazások körében - hangsúlyozták a résztvevők.