Erzsébet-utalvány: még a tutiból is veszteséget termeltek

A végső határidőig, 2019. december végéig több mint egymilliárd forint értékű Erzsébet-utalványt nem váltottak be - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2020. május 25. hétfő, 09:40
Fotó: MTI Fotó / K. Kiss Gergely

Több mint 900 millió forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF Zrt.), ugyanakkor december végén még több mint egymilliárd forint értékű utalványt nem váltottak be a cégnél, miközben 2019. januárjától megszűnt ezek forgalmazása - írta a társaság beszámolója alapján a napilap.

Márpedig az utalványokat 2019. december végégig lehetett felhasználni.

Az étkezési csekkek piacát a kormány 2012-től tulajdonképpen állami monopóliummá tette. A piactorzító kaland azonban sokba került a költségvetésnek: a piacról kiszorított három nagy cég ugyanis perre ment és a bíróság végül az Edenrednek 23 millió eurót és késedelmi kamatait, a Cheque Déjeunernek 39 millió, a Sodexónak pedig 73 millió eurót ítélet meg, így a közös számla végül összesen mintegy 50 milliárd forint lehet.

A friss beszámoló most megerősíti, hogy az EUF Zrt. 2020 első negyedévében még folytatta az elszámolást a korábban utalványokat elfogadó vállalkozásokkal, azt azonban nem tudni, mekkora összeget sikerült még beszedniük. A folyamatos átalakításokkal nehezített cégtörténetben lenyeltek már ennél nagyobb veszteséget is, hiszen 2018-ban majdnem ötmilliárdos adózás utáni mínusszal zárták az évet, holott egy évvel korábban még 1,7 milliárdos nyereséget termeltek.

A kormány 2018-ban hirtelen változtatta meg a béren kívüli juttatások adózását, az Erzsébet is kikerült a kedvezményes adózás köréből, ami majdnem másfél éves haldoklást követően a konstrukció végét jelentette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.05.25 09:48

Olyan finom érzékkel rendelkeznek a részletek iránt, int az oroszok ! Nem csoda, hogy mindent elrontanak ! A lényeg meg, hogy olcsón lehessen munkahelyen étkezni, közösséget alkotni, stb. - az el sem jutott a tompa agyukig !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html