Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A TV2-t a német ProSiebenSat1-tól eladói hitellel megvásárló két menedzser, Simon Zsolt és Yvonne Dederick 2013. december 23-án írt alá nyilatkozatot Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Média Zrt.-vel arról, hogy 500-500 ezer forintért átruházzák a tulajdonukban lévő, a tévé vagyonát kezelő cégekben (a D6D Kft., illetve a CCA Vízió Kft.) lévő üzletrészüket egy előre meg nem határozott időpontban. Az üzletrészek 100 százalékban tartalmazzák a tagsági jogokat is. Hogy mekkora a vételár, azt egyelőre nem tudni - írja a 444.hu a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva.

A nyilatkozat hatályba lépésének napja a dokumentum szerint 2015. október 13., két nappal korábbi dátum, mint a tévét szintén megvásárolni szándékozó, milliárdos üzletember, Andrew G. Vajna tulajdonszerzésének bejelentési napja.

Nem ilyen egyszerű

A TV2-t működtető cégcsoportot azonban az elmúlt közel két évben átalakították, a tulajdonos-cégvezetők így próbálhatták kiüresíteni a Megapolis Média Zrt. vételi jogát.

Előbb a tévét üzemeltető cégeket (TV-HU1 Kft., TV-CEE Kft.) olvasztotta be Simon és Dederick a TV2 Média Csoport Kft.-be. Ennek a cégnek a kizárólagos tulajdonosa a CCA-D6D Kft., amelyet 50-50 százalékban tulajdonolt Simon és Dederick két említett cége. Majd pár hónappal később Dederick és Simon saját maguknak értékesítették névértéken, 250 ezer forintért a CCA és a D6D tulajdonában álló üzletrészeket, így közvetlenül váltak a CCA-D6D Kft. tulajdonosaivá - írja a cégmanőverekről a 444.

2014 novemberében pedig a CCA-D6D helyét a cégnyilvántartásban a TV2 Media Group Holdings Kft. veszi át. Az üzemeltető cég (TV2 Média Csoport) így már ezen vagyonkezelő alá tartozik.

A jogi helyzet tehát nem egyszerű.

Fonyóék már a cégbíróságon

Az azonban kiderült, hogy hétfőn Fonyóék kezdeményezték a cégbíróságon tulajdonjoguk bejegyzését a TV2-t közvetve tulajdonló holdingcégben. A cégjogi szabályozás alapján a kérelmezett tulajdonjog-bejegyzés visszamenőlegesen, csütörtöktől hatályos, tehát éppen attól naptól, amikor Vajnáék bejelentették a vásárlást - írja a 444.

Csütörtökön még nem emlékeztek a TV2-vezetők, hogy aláírtak

Dederick és Simon a kérdez-felelek formátumú közleményében csütörtökön még abszurdnak nevezte azt a feltételezést, hogy eladták volna Fonyó cégének a TV2 holdingcégét:

- "Akkor az nem igaz, hogy a TV2 Media Group Holdings Kft.-t megvásárolta a Megapolis Media Zrt.?

- Dehogy. Abszurd az egész. Az ezzel kapcsolatos híreszteléseknek nincs semmi valóságalapja. Ráadásul jogilag is nonszensz. Komoly vállalat vagyunk, komoly ügyvédi irodák dolgoztak az ügyleten hónapok óta, nem értjük, hogy miért vesz bárki is komolyan egy efféle fantazmagóriát.

- Elővásárlási joga sem volt a Megapolisnak?

- Azért arra emlékeznénk, ha ilyesmit aláírtunk volna."

Andy Vajna a kereskedelmi tévét üzemeltető cég, a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting nevű Simon-Dederick-féle vagyonkezelő cég üzletrészeinek tulajdonjogát szerezte meg.

Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly korábbi bejelentése szerint médiacége a 2014-es opciós jogával élve a TV2 Média Csoport Kft.-t tulajdonló holdingcéget, a TV2 Media Group Holdings Kft.-t vásárolta meg október 13-án, Vajna előtt két nappal. - Az utóbbi cégbírósági bejegyzése október 15.