Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A TV2 jelenlegi tulajdonos-ügyvezetői - a tévét a német ProSiebenSat1-tól eladói hitellel megvásárló Simon Zsolt és Yvonne Dederick - azt írja az MTI-n közzétett közleményében, hogy 2013-ban kölcsönt kaptak egy magánszemélytől, azonban a kölcsön felét rövid időn belül visszautalták. Az opciós szerződés, amely a Double 6 Dominoes (D6D) Kft. és CCA Vízió Kft. üzletrészeire jött létre, a kölcsön biztosítékául szolgált. (A két kft. a tulajdonosok cégei, amikből létrejött a TV2 vagyonkezelő cége; a cégcsoportot azóta átszervezték.)  A kölcsön fennmaradó részét - a felek szóbeli megállapodása szerint - a TV2 jelenlegi tulajdonosainak egyelőre nem kellett visszafizetniük, a kölcsönszerződés módosítására azonban nem került sor. A kölcsönt adó nem követelte a kölcsön fennmaradó összegének visszafizetését - írták. - Mint ismert, a cégvezetők múlt csütörtökön abszurdnak nevezték azt a feltételezést, hogy eladták volna Fonyó Károly cégének, a Megapolis Média Zrt.-nek a TV2 holdingcégét.

Így minden szempontból teljesen váratlan és meglepő volt, hogy a Megapolis Média Zrt. - minden előzetes egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül - hivatkozott opciós jogának érvényesítésére - írták a cégvezetők.

"Nem tartjuk jogszerűnek sem a hivatkozott opció alapításának körülményeit, sem a lehívását, és megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Ugyanakkor megerősítjük, hogy az opció lehívására tett kísérlet nem érinti a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel október 15-én kötött adásvételi szerződést, sem a TV2 működését, sem a partnerekkel megkötött és megkötendő szerződéseket, valamint a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeket" - áll a közleményben, amely így fejeződik be: "jelenleg a ProSiebenSat.1 közreműködésével dolgozunk a tranzakció lezárásán".

Van nyilatkozat

Simon Zsolt és Yvonne Dederick 2013. december 23-án írt alá nyilatkozatot Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Média Zrt.-vel arról, hogy 500-500 ezer forintért átruházzák a tulajdonukban lévő, a tévé vagyonát kezelő cégekben (a D6D Kft., illetve a CCA Vízió Kft.) lévő üzletrészüket egy előre meg nem határozott időpontban. Az üzletrészek 100 százalékban tartalmazzák a tagsági jogokat is - írta hétfőn este a 444.hu, amely közzé is tette az egyik tulajdonos-cégvezető által aláírt dokumentumot.

GVH: nem érkezett engedélykérelem a Fonyó-csoporttól

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) eddig nem érkezett engedélykérelem a Fonyó Károly tulajdonában álló cégcsoporttól a TV2 megvételére - mondta Basa Andrea, a GVH szóvivője au M1-en. A versenytörvény rendelkezései szerint a vállalkozások összefonódásához a GVH engedélyét kell kérni, ha a kérelmező és a kérelmezett vállalkozáscsoport előző évi nettó árbevétele együttesen meghaladja a 15 milliárd forintot, és a vállalkozáscsoportok külön-külön az előző évben elérték az 500 millió forintos árbevételt.

De vizsgálják a Vajna-csoport kérelmét

A GVH-hoz október 16-án érkezett kérelem a Andy Vajna cégcsoportja irányításszerzésének engedélyezésére, miszerint a TV2 Média Csoport Kft., valamint a CEE Broadcasting Limited üzletrészei, illetve részvényei 100 százalékának megvétele útján mindkét céltársaság irányítási joga a Magyar Broadcasting Co. Kft. kizárólagossága alá kerül - közölte a versenyhatóság.

A fúzió egyik érintettje, a TV2 Média Csoport Kft., a TV2 Media Group Holdings Kft. kizárólagos irányítása alatt áll. A másik fúzionáló társaság, a CEE Broadcasting Limited kizárólagos irányítója pedig a CEE Broadcasting Holding Kft. A két céltársaság - a TV2 Média Csoport Kft., valamint a a CEE Broadcasting Limited - üzletrészei, illetve részvényei 100 százalékának megvásárlása útján az irányítás joga - kizárólagosan - a Magyar Broadcasting Co. Kft. alá került - közölték

.A létrejött üzlet alapja a TV2 Media Group Holdings Kft., a CEE Broadcasting Holding Kft. és a Magyar Broadcasting Co. Kft. között 2015. október 15-én kötött részesedés adásvételi szerződés.

Egyszerűsített eljárásban egy fúziós kérelem 30 napon belül bírálandó el. A GVH az egyszerűbb megítélésű fúziós ügyekben többnyire a törvényi kereteknél lényegesen rövidebb idő alatt szokott döntést hozni - írta a versenyhatóság.