A vizsgálat célja az volt, hogy a "mentes" jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályi előírásnak, illetve az élelmiszerek címkéjén a gyártó által feltüntetett adatoknak, tekintettel arra, hogy a fogyasztók az említett termékek vásárlásakor meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel kizárólag az élelmiszer jelölésében feltüntetett információk alapján hozhatnak döntést - jelezte a hatóság.

A vizsgálat a megtévesztő jelölés tükrében zajlott, hiszen napjainkban egyre több allergiás megbetegedés diagnosztizálható világszerte a lakosság körében, valamint egyre nagyobb gyakorisággal fordul elő a laktóz- (azaz tejcukor), valamint a gluténérzékenység. A vizsgált termékek listája és a vizsgálat eredménye innen tölthető le.

Két termékkel volt gond

A vizsgált laktózmentes termékek többsége megfelelt, ugyanis a laktóz tartalom nem volt jelen a címkén feltüntetett értéknél nagyobb mennyiségben; egy termék, a Magic Milk laktózmentes habtejszín laktóztartalma haladta meg a címkén jelölt 0,1g/100 g értéket.

A vizsgálat "gluténmentesnek" feltüntetett áruknál egy termék, a Glutenix gluténmentes fehérkenyér sütikeverék  gluténtartalma (33,96 mg/kg) haladta meg a jogszabályban rögzített maximálisan megengedhető értéket.

A vizsgált szójababot tartalmazó termékek közül, valamennyi megfelelt a címkén jelölteknek - közölte az NFH .