A Nébih munkatársai ételszállító cégek 21 hortobágyi palacsintáját vizsgáltak, tíz klasszikusnak mondható húsos palacsintát, valamint 11 speciális változatot. A teszt során a termékek hivatalos érzékszervi bírálatát is elvégezték a szakemberek.

Közvetlenül az ételek kiszállítása után az ellenőrök megmérték a palacsinták maghőmérsékletét. Szomorú tapasztalat, hogy ez az élelmiszerbiztonsági szempontból meghatározó érték egy esetben sem volt megfelelő. Volt olyan palacsinta, amit a gyártó által vállalt 0-5 Celsius-fok közötti hőmérséklet helyett 24,1 fokon szállítottak ki, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázat - írta közleményében a Nébih.

Hét termék volt szennyezett

A Nébih laboratóriumaiban a palacsintákat összesen mintegy háromszáz szempontból vizsgálták. A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények 21 termékből 7-nél mutattak ki nem kórokozónak tekintendő, de szennyezettséget jelző mikroorganizmust. Ezek jelenlétének hátterében feltehetően hibás konyhatechnológia, az élelmiszerbiztonsági szabályok megszegése, konyhahigiéniai hibák, nem megfelelő hőmérsékleten zajló készen tartás és kiszállítás állhat.

A vizsgálat részletes eredményeit itt olvashatja. A kifogásolt termékek: Egészségkonyha, Friss food, Anyucika, Jófalat, Theo papa, Béres Alexandta, Bocsi Viki egy-egy étele.

A cégek ellenőrzésre is számíthatnak

Két termékben toxintermelő Bacillus cereus (spórás) baktériumot mutattak ki, ami, ha az ételt nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, akkor az érzékenyebb fogyasztóknál akár megbetegedést is okozhatott volna.

A nem megfelelő mikrobiológiai eredmények az élelmiszerbiztonsági előírások megszegésére utalnak, ezért az érintett vállalkozásoknál hamarosan élelmiszerbiztonsági ellenőrzést tart a hatóság.

Szintén sok problémával találkoztak a hatósági szakemberek az ételek jelölésének vizsgálatakor. A vásárlók tájékoztatására szolgáló élelmiszerjelölésre szigorú szabályok vonatkoznak, melynek csupán öt terméknél tettek maradéktalanul eleget a gyártók.

Azokon az élelmiszereken, amelyeken tápanyag összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tüntetnek fel, kötelező tápérték jelölést is szerepeltetni. Ilyen állítás például a light, könnyű, fitt, fitness. Ennek az előírásnak 7 speciális palacsinta nem felelt meg a megvizsgált 11-ből.

Szintén problémát okozott az internetes ételrendelést jellemző gyártói, forgalmazói átláthatatlan kapcsolatrendszer, a rendelt és kiszállított termékek eltérése, a vállalkozó által feltüntetett és a valójában kapott tömegbeli eltérés. A laikus kóstolók és hivatalos érzékszervi bírálók a legtöbb termék minőségét is kifogásolták.

Az ízt is értékelték az ellenőrök

A termékteszt rangsorát a kedveltségi kóstoláson adott pontok alakították, de a végső eredményeket a hatósági tényezők is befolyásolták. Ennek megfelelően nem kaphattak rangsort azok az ételek, melyek mikrobiológiai szempontból nem feleltek meg, valamint pontlevonás járt a jelölési szabálytalanságokért, a szállítási-átvételi maghőmérséklet miatti hiányosságokért, valamint a termékek nettó tömegéből fakadó eltérésekért is - írta a Nébih.

A gyenge mezőny ellenére a végső sorrend a következőképp alakult: első helyen végzett a klasszikusnak mondható hortobágyi húsos palacsinták tesztjén az Interfood. Második lett a Cityfood palacsintája, míg harmadikként a Bonappétit zárt.

A speciális palacsinták esetében még a jelölési hibák miatti pontlevonás után is első lett a Vitál Konyha, második a Norbi Update étele, harmadik helyen pedig az Interfood végzett.

A vizsgálatról video is készült, alább kattintva megnézheti.