Nagyon fájt az éttermeknek, de katonásan fizették a különadót

A tervezettnél 11,4 milliárd forinttal több folyt be tavaly a költségvetésbe az éttermektől a kormány által a közelmúltban bevezetett különadóból. Idén már a szállásadók is fizethetik.
Vég Márton, 2020. január 23. csütörtök, 18:16
Fotó: Getty Images

Alaposan megsarcolta a kormány 2019-ben az éttermeket, ugyanis a turisztikai hozzájárulásnak nevezett 4 százalékos különadóból -- a tervezett 15,5 milliárd forint helyett - 26,9 milliárd forint folyt be tavaly a költségvetésbe - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból.

Ez a szám 2018-ban 18,9 milliárd forint volt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábban több ellenőrzés alkalmával is azt tapasztalta, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók adóbevallási és megfizetési kötelezettségüknek nem tesznek eleget.

A különadót a Magyar Turisztikai Ügynökséghez rendelték, amit célzottan az országmarketingre költhet a Miniszterelnökség alá tartozó ügynökség. Az InfoRádió Adóinfo című magazinjában az RSM adótanácsadója, Hegedűs Sándor korábban elmondta, szerinte ez az összeg mindenképpen jelentős teher lehet az étteremtulajdonosok számára, hiszen az árbevételre számítódik, függetlenül attól, hogy az adott étteremnek milyen a jövedelmezősége.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének részét képezi, hogy a szálláshely-szolgáltatások áfakulcsát mérsékelték januártól, 18 százalékról 5 százalékra. Viszont ezzel párhuzamosan januártól bevezettek egy új adót a szállásadóknál is, a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást ezentúl már a szállodák is fizetik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.23 19:34

fidesz kapzsiság a mégtöbb adó. Már célt és nevet sem tudnak kitalálni, akkor legyen különadó.
J9het még a különadó plus
a különadó különadója
mártcsakazértis mégegyadó,
rommáadóztatlakadó,
ls ha még azt is kifizetik, akkor be lehet dobni az
ettőlmárbiztosmegdögleszadó-t
Mert a fidesz adóztatásban jobban teljesít!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html