A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

űSzinte már csak az Erste ügyfelei nézegethetik aggódva a svájci frank újabb és újabb csúcsait, az alpesi devizában eladósodottak többsége ugyanis már kénytelen volt szembesülni havi törlesztési terhe megugrásával. Az Ersténél a "beárazás" napja a következő hétfő, míg több banknál is a fizetés időpontjához lehetett igazítani a törlesztést. Akadnak persze piaci szereplők, amelyeknél a hitelfelvétel időpontja az irányadó, de a bankok véleménye szerint a hónap második felére jutó fordulónap a ritkább.

Az augusztusi árfolyammozgások alapján azok jártak (legalábbis egyelőre) jobban, akiknek minél hamarabb vált esedékessé a forintra számítás. Az alpesi deviza ugyanis szinte napról napra egyre erőteljesebben erősödött. Az MNB adatai szerint a tegnapi záróár csaknem tíz százalékkal haladta meg a hónap indulásakor érvényeset, napon belül azonban ebben az összevetésben 12 százalékos drágulás is bekövetkezett. A helyzet persze sokkal rosszabb, ha − ami az adósokat igazán érdekli − az előző hónappal vagy a még reménytelinek látszó első negyedévvel vetjük össze.

A lakossági devizahitelek állománya az MNB adatai szerint július elsejére a két hónappal korábbit mintegy 300 milliárd forinttal haladta meg. (Új devizahitel-kihelyezés nincs, így a gyarapodás a szorgos törlesztés mellett csupán a forint gyengülésének a következménye.) Júliusban ehhez számításaink szerint még 167 milliárd forint jöhetett hozzá. Augusztus első hete alapján a lakosság terhe további 490 milliárd forinttal nőhetett (ez még nem a vége, a hónap további részében még bármilyen irányban változhat az árfolyam).

Kora tavasztól − miközben az első negyedévben 470 milliárd forinttal javult az adósok pozíciója − tegnapig több mint 28 százalékkal értékelődött fel a svájci frank. Szerencsétlen esetben (a valóságos érték függ az elszámolás napjától) ennyit növekedett az adósok terhe. A bankosok szerint pedig már tízszázalékos megugrás érzékelhetően okozhat fizetési nehézségeket. Az egyik autóhitellel rendelkező ügyfél lapunknak elmondta: a korábban 38 ezer forintos törlesztőrészlete most 60 ezer forint fölé nőtt. Megjegyezte azonban, hogy négy évvel ezelőtt, amikor a kölcsönt felvette, ugyanennyit kellett volna havonta fizetnie a forinthitel után.

 

Átértékelődés* (2011-ben, milliárd Ft)
Január−254,2
Február−3,8
Március−211,0
Április4,0
Május285,0
Június50,7
*a lakossági devizahiteleknél
Forrás: MNB