Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A programról a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség állapodott meg. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető tájékoztatása szerint a 2013-as költségvetést érintő megállapodás alapján csökkennek a terheik a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, egyszerű munkakörben fizikai munkát végzőknek is, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják majd a munkáltatóikat terhelő közterhek csökkentésén keresztül.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, támogatják a munkáltatói terhek mérséklését, mivel az elősegítheti a foglalkoztatás és a gazdaság növekedését. Úgy vélekedett, hogy főként a mikro- és kisvállalkozásoknak jelenthet segítséget a bérköltségek csökkentése, akármekkora is legyen ez. Palkovics Imre hozzáfűzte, hogy a nagyobb vállalkozások számára már 5-7 százalékos bértehercsökkenés is jelentős segítség lenne. Az elnök hangsúlyozta: célszerű lenne, ha a csomagról - miután a kormány is elfogadta - a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) is egyeztetnének.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is kiemelte: kezdeményezik az egyeztetést a részletekről. Hozzátette, a csomag teljes körű megítéléséhez egyelőre hiányoznak a részletek. Kifejtette ugyanakkor: helyesnek és támogathatónak tartják a munkáltatói terhek csökkentését, különösen úgy, hogy eddig a minimálbér csökkentése is szóba került, amellyel pedig a munkavállalók járnának rosszul. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a csütörtökön bejelentett csomagnak nem új eleme a 25 év alattiak és az 55 év felettiek elhelyezkedésének támogatása, hiszen a különböző, már működő Start-kártyák épp ezt szolgálják.

Az MSZOSZ elnöke szerint a képzettséget nem igénylő, egyszerű munkakörben fizikai munkát végzők elhelyezkedésének támogatása gyakorlatilag a minimálbéresekre vonatkozik. A hiányzó részletek kapcsán elmondta: nem tudni mekkora bérig, és mennyi ideig kapnak kedvezményt a munkáltatók, pedig egyik sem elhanyagolható szempont. Pataky Péter úgy vélekedett, hogy "illúzió" a foglalkoztatás bővülését várni a csomagtól, mert a munkáltatóknak nincs többlet munkaerő-igénye, így inkább félő, hogy jelenlegi munkavállalóikat cserélik le a kedvezőbb feltételekkel foglalkoztatható dolgozókra.