Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (EcFin) által szerdán kiadott jelentés szerint az euróövezetben februárban alig változott, 0,2 ponttal 106,1 pontra süllyedt a gazdaságba vetett bizalmat tükröző gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) értéke. Az érték valamivel jobb az elemzők által várt 106 pontnál.

Az Európai Unióban 0,9 ponttal 105,3 pontra esett az index. A nagyobb euróövezeti országok közül csak Hollandiában emelkedett az ESI (+3,0), míg Olaszországban 1,6 pontos, Franciaországban pedig 0,9 pontos csökkenést regisztráltak. Németországban és Spanyolországban gyakorlatilag nem változott az index.

A legnagyobb nem euróövezeti tagállamban, Nagy-Britanniában jelentősen 4,5 ponttal esett a mutató, amit nem tudott ellensúlyozni a második legnagyobb euróövezeti gazdaság, Lengyelország ESI-jének 1,4 pontos emelkedése.

Az euróövezetben már a kilencedik, az unióban pedig a tizedik egymást követő hónapban romlott a gazdasági hangulat.

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz. Az euróövezetben az enyhe februári csökkenés mögött az áll, hogy az ipar (-1,0 pont) és az építőipar (-2,0) gazdaságba vetett bizalma mérséklődött, a kiskereskedelmi ESI pedig csak 0,5 ponttal nőtt.

Ágazati megközelítésben az EU-ban az euróövezettel megegyezően alakult az ESI, kivéve a szolgáltató szektort, ahol csökkenést regisztráltak.