A magyar főváros utcáin járva a Duna két partján sorakozó épületek és a hidak újra és újra az Osztrák-Magyar Monarchiára emlékeztethetik az utazót - indítja Európa esélyeit elemző cikkét James Stavridis, a Bloomberg publicistája. A grandiózus építmények egy nehézkes, összetákolt birodalom emlékét idézik fel, amely összeomlott az első világháború végén. Az Európai Uniót, egy újabb esetlen föderációt hasonló centrifugális erők fenyegetik, mint száz éve megsemmisült elődjét. A történet vége az lehet, hogy elillan Európa egyesítésének álma.

A cikkíró Magyarországon töltött egy hétvégét, amelyen ízelítőt kapott az EU-t destabilizáló erőkből. Úgy érzékelte, hogy a tízmilliós ország az EU és Oroszország közti törésvonalon vergődik, és pillanatnyilag az utóbbi felé húz. Erre utalt szerinte Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberi találkozója is. Stavridis úgy érzékelte, hogy a boltostól a kormánytisztviselőig mindenki tisztában van az orosz kapcsolat súlyával.

Más frontvonalak

További törésvonal húzódik Lengyelországon át, amellyel szemben az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás folyik, mert igazságügyi reformja gyakorlatilag az igazságszolgáltatás alárendelését jelenti a törvényhozásnak. Olaszországot EU-ellenes kormány irányítja, amely széles támogatást élvez bevándorlóellenes fellépésének köszönhetően.

És akkor még nem beszéltünk a legnagyobb törésről, amely a La Manche csatornán át húzódik. Az Egyesült Királyság araszol a brexit felé, s bár egyes politikusok, például Sadiq Khan, London polgármestere újabb népszavazást akar a kilépésről a dolgok jelenlegi állása szerint 2019. március végén megtörténik a válás.

A Bloomberg amerikai publicistája szerint mindez rossz hír az USA-nak, amely haszonélvezője az európai integrációnak. Végül is az EU a világ legnagyobb gazdasága az USA-é után, ráadásul a második legnagyobb katonai költségvetéssel. Osztozik az Egyesült Államokkal az olyan alapértékekben, mint a demokrácia, a személyes szabadság, a faji és női egyenjogúság elve. Amerikának nem lehetne az EU-nál jobb barátja.

Mindezek ellenére

Éppen ezért - és mert az unió foszlásának elsősorban Oroszország a haszonélvezője - a publicista szerint az USA-nak támogatnia kellene az EU fennmaradását. Stavridis felhívja a figyelmet arra, hogy európai körútján úgy érezte, az itt élők továbbra is igénylik az USA szövetségét Európával. Ezért úgy véli, hogy Amerikának ki kellene állnia az EU egysége mellett, a feleknek egyeztetniük kellene a gazdaságpolitikájukat az IMF-en és a Világbankon keresztül.

A másik közös pont a NATO, amely a Bloomberg publicistájának tapasztalatai szerint egységes támogatást élvez az európaiak körében. Ez még Magyarországra is igaz, ahol úgy érzékelte, nő az EU-val kapcsolatos szkepticizmus.

Végül Stavridis azt javasolja az amerikai vezetésnek, hogy erősítse gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait az EU-val. Szemben a Trump-adminisztráció törekvéseivel, amely ellenzi az általános szabadkereskedelmi egyezményeket - mert a kétoldalú alkukban hisz -, fel kell eleveníteni a Trans-Atlantic Trade and Investment Partnershipről szóló tárgyalásokat, azaz az USA-EU szabadkereskedelem ügyét.

Sötét árnyék

Stavridis cikke végén visszatér az Osztrák-Magyar Monarchia példájára. Az EU nem birodalom és a jelenlegi kaotikus helyzet nem az a földindulás, ami az első világháborút követte a térségben. A törések azonban jól láthatók, mint ahogy az is, hogy Oroszország vissza akarja szerezni befolyását Európában. Az USA segítheti az EU-t abban, hogy tagországai együtt maradjanak, és a publicista szerinte igen erős érdeke, hogy ez így legyen.

A fotó forrása: Paul Ellis/AFP.