Magyarország keddtől lényegében elzárja magát a külvilágtól, a külföldi állampolgárok egyáltalán nem, a magyarok pedig szigorú szabályok mellett léphetnek csak át a határon. Utóbbiakra vagy két hét hatósági karantén vár, vagy öt napon belül két negatív koronavírus-teszteredménnyel juthatnak ki, ha a vizsgálatok között legalább 48 óra eltelt (az utazási szabályokról ebben a cikkben írtunk). Kivételt csak a szeptember 24-én megtartandó UEFA Szuperkupa-döntőre érkező spanyol és német drukkerek, valamint a V4-ek állampolgárai, akik már lefoglalták a szállásukat Magyarországon.

Az indoklás szerint minderre azért van szükség, mert a nyár végére gyorsan növekedni kezdett a Covid-19-es fertőzések száma itthon, a hivatalos álláspont szerint azért, mert az külföldről hurcolták be.

Levélben figyelmeztetik a magyar kormányt a schengeni övezet integritásának fontosságára - közölte Didier Reynders igazságügyi a Twitteren, aki szerint a határokon bevezetett intézkedések nem lehetnek diszkriminatívak az EU állampolgáraival szemben - vette észre az Euronews Ylva Johansson belügyekért felelős biztossal közös levelét.

"Bármilyen intézkedést, ami nem tesz eleget ezeknek az alapelveknek, azonnal vissza kell vonni" - írta a belga politikus. További tájékoztatást várnak a magyar kormánytól.

 

 

A határátlépésről való tudnivalókat itt olvashatja el.