Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután az Országgyűlés június 29-én elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvényt, amely az Európai Uniós irányelv felelősségi, szerződésre és tájékoztatásra, valamint intézményi szabályait tartalmazza, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közlönyben rendeleti szabályozást adott ki - közölte a jegybank kommunikációs osztálya az MTI-vel. 
 

Magyarországon az implementáció (azaz a hazai jogrendbe való illesztés) két jogszabályban történik, 2009. június 29-én az Országgyűlés elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvényt, amely az irányelv felelősségi, szerződésre és tájékoztatásra, valamint intézményi szabályait tartalmazza.


Az Országgyűlés által elfogadott pénzforgalmi törvény szerint lehetővé válik új pénzforgalmi szolgáltatók megjelenése, teljes szolgáltatási spektrummal. 2009. november 1-től nemcsak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatásokat Magyarországon, hanem a Magyar Posta is, valamint az úgynevezett pénzforgalmi intézmények.

A törvény visszatérítésre vonatkozó jogot érvényesít a beszedéseknél. Eszerint amennyiben az ügyfél bizonyítani tudja, hogy a számláján történt beszedés téves, vagy jogtalan volt 10 munkanapon belül visszajár neki a pénz közvetlenül a saját pénzforgalmi szolgáltatójától, nem szükséges tehát a beszedőtől visszakérni az összeget.


A törvény jelentősen korlátozza a pénzforgalmi szolgáltatók által, az ügyfél hátrányára történő pénzforgalmi szerződés-módosításokat. Így például legalább két hónappal előbb tájékoztatni kell az ügyfelet, akinek joga van költség nélkül kilépni a szerződésből, ha a módosítást nem hajlandó elfogadni.


Szigorodnak a konkrét tájékoztatási szabályok: a pénzforgalmi szolgáltató köteles minden tájékoztatást megadni az ügyfélnek a pénzforgalmi tranzakcióval, illetve annak körülményeivel kapcsolatban.


Az MNB rendelet tartalmi elemei közül kiemelendő, hogy jelentősen szigorodnak a bejövő átutalásokra vonatkozó rendelkezésre bocsátási és értéknapozási szabályok. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzforgalmi szolgáltatóknak (bankok, egyéb hitelintézetek, Posta, pénzforgalmi intézmények) az ő számlájukon való jóváírásra vonatkozó tudomásszerzést követően haladéktalanul a kedvezményezett rendelkezésére kell bocsátaniuk az összeget (jóvá kell írni a számlán). A pénzforgalmi szolgáltatónak a kamatot ettől a naptól kell számítania (értéknapozási szabály).


Ugyancsak fontos eleme a szabályozásnak, hogy a kimenő (küldött) tranzakciók esetében egyértelmű határidők alkalmazása a pénzforgalmi szolgáltatók (bankok, illetve egyéb pénzforgalmi szolgáltatók) által elvégzendő feladatok tekintetében, annak érdekében, hogy az ügyfél a deviza-átutalások esetében is sokkal nagyobb biztonsággal tudja, mikor ér oda a pénz a címzetthez. A deviza átutalások esetében is határidőket kapnak a bankok, ami a harmonizált EU-s szabályozásnak köszönhetően az ügyfeleknek garantálja az EU-n belül például az euró átutalások esetében azt, hogy a pénz legfeljebb 3 nap alatt odaérjen.