A világ 10 legnagyobb befektetési bankjának kötvény-, deviza- és nyersanyagkereskedési üzletágai az idei első negyedévben 15,7 százalékkal kevesebb bevételt termeltek, mint egy évvel korábban. Eközben az ezen a területen dolgozó alkalmazottak száma egy év alatt csupán 4,8 százalékkal csökkent, a rés pedig hamarosan bezárulhat.

A Wall Streeten bevett gyakorlat, hogy a fellendülő ciklusokban embereket vesznek fel, de ha nem megy a szekér, akkor gond nélkül elbocsátják őket. A bankok kereskedési bevételei a szigorodó tőkekövetelmények és kockázati szabályozások mellett a piac kisebb volatilitása miatt csökkentek az utóbbi években. A traderek azért is aggódhatnak, mert hosszabb távon sem várható javulás a területen.

Túl sokan kereskednek a parketteken. Az összes nagy amerikai befektetési bank drákói szigorral fogja elküldeni alkalmazottait - véli Richard Stein, a Caldwell Partners vezető partnere. Szerinte még idén ezrek válnak állástalanná emiatt. A kereskedők sem tétlenkednek, 17-19 százalékkal több hívás érkezett be az elmúlt hónapban Steinékhez tőlük álláslehetőségekkel kapcsolatban, mint egy évvel korábban.