Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Simon Attila vezérigazgató tájékoztatása szerint az export árbevétel tíz százalékkal nőtt az előző évihez képest, a belföldi értékesítés gyorsabban 13 százalékkal bővült. A csaknem ötmilliárdos árbevétel az elmúlt 11 év legjobb eredménye - tette hozzá.

A manufaktúra értékesítéseinek 75 százaléka export, 25 százaléka belföldi eladás. A legfőbb exportpiac az Egyesült Államok, Japán, Oroszország, Nagy-Britannia és az arab országok. Belföldön 11 márkaboltban lehet herendi porcelánt venni.

A cég különböző adónemekben évente másfél milliárd forintot fizet be. Simon Attila kiemelte: a herendi cég 2010-óta nem vesz igénybe külső finanszírozást, nincs szüksége hitelfelvételre, saját tőkéje 9 milliárd forint.

Az idei, ötmilliárd forint árbevétel mellett a társaság 2012. évi adózás előtti eredménye 798 millió forint, ez az összeg a 2011. évi adózás előtti eredményt is meghaladta. Ez alapot adott 10 százalékos osztalékfizetésre a részvényeseknek - jelentette ki.

A megyei TOP 200-as cégek listáján nyereségességét tekintve a Herendi a 12. legnyereségesebb vállalkozás a régióban és a 7. helyen áll a legtöbb munkavállalót foglalkoztató cégek rangsorában, közel 850 fő foglalkoztatásával.

Simon Attila tájékoztatása szerint 2012-ben 9 százalékkal nőtt a cég bérköltsége az előző évihez: az év második felében nemcsak a bért fejlesztették, hanem a cafeteria juttatásokat is.

Szólt arról is, hogy az idei első negyedévben 6 százalékos belföldi és 3 százalékos exportnövekedést értek el.

A cég közlése szerint a Herendi Porcelánmanufaktúra a magyarországi MRP mozgalom (Munkavállalói Résztulajdonosi Program) egyetlen megmaradt "zászlóshajója". A társaságban a munkavállalók egyben tulajdonosok is, az MRP Szervezet és a munkavállalók a cég többségi közel 75 százalékos tulajdonosai.

2010-ben a Herendi Porcelánmanufaktúra visszakerült az el nem adható nemzeti vagyon körébe, a herendi részvények kisebbségi 25 százaléka tartós állami tulajdonba került.