Expanzióban a Videoton

Energetikai területen bővíti tevékenységét a Videoton: az európai piacon egyik legnagyobbnak számító szerződéses gyártó, a magyar STS Group megvétele után további akvizíciókat tervez és a hightech-iparágba invesztál.
Szakonyi Péter, 2010. június 29. kedd, 14:51
Fotó:

A megújulóenergia-iparágban működő STS Group többségi tulajdonának megvételével új területre lép a Videoton. A nagy hagyományokkal rendelkező elektronikai cég 1,5 milliárd forintos befektetést hatott végre a magyar magánszemélyek által birtokolt STS-ben. A kilenc éve működő - és főként mérnöki tevékenységre fókuszáló - vállalkozás eddig évente duplázta árbevételét: tavaly ez 5,5 milliárd forintot tett ki.

A logisztika, a személyszállítás és a munkaerő kölcsönzés után a megújuló energiában lát továbblépési lehetőséget a Videoton - fejtette ki Lakatos Péter társvezérigazgató. A portfólió bővítésével nem válik megabefektetővé a cég, de minden ígéretes lehetőséget megvizsgálnak - egészítette ki befektető- és vezérigazgató társa, Sinkó Ottó.

A cég egyébként korábban évente hatmilliárdot - tavaly 2-3 milliárd forintot - fektetett a főtevékenységnek számító szerződéses gyártás korszerűsítésébe. Mivel a cég nem hitelből, hanem saját források felhasználásával fejleszt, lehetőségei behatároltak. Lakatos szerint egy normális gazdaságban akár évi 50 milliárd forintot is képesek lennének racionálisan befektetni, de ez a jelenlegi körülmények között nem lehetséges.

A most megvásárolt STS kisebbségi tulajdonosa továbbra is Gyepes Tamás vezérigazgató marad. A győri székhelyű cégnek Kapuváron is működik egy brikettgyártó üzeme, az STS Technology elnevezésű cége pedig a félvezetőiparnak szállít be.

A Videoton idei kilátásai kedvezőbbek az egy évvel korábbinál. A 2009-ben elért 76 milliárdos árbevétel ugyan 10 helyett 6 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, de ezt idén várhatóan pótolni tudják. Az adózás előtti eredmény azonban várhatóan nem éri el a tavalyi 7 milliárd forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK