Exportfaktoringot kínál a Budapest Bank

A Coface hitelbiztosítóval együttműködve kínál átmeneti forrást a bank az exportáló cégeknek a számlák kiegyenlítéséig.
Nagy László Nándor, 2012. június 21. csütörtök, 13:15
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hónapokban a nem faktoring típusú finanszírozással párhuzamosan megerősödött az exportra termelő cégek körében is faktoringtermék kerslete. Bár jelenleg a gyenge forintárfolyam kedvez a kivitelre dolgozó cégeknek, ám a belföldre termelő vállalatokhoz hasonlóan többségük likviditási gondokkal küzd. Ennek nyomán ezeket a cégeket is érzékenyen érintik a hosszú exportfizetési határidők.

A Budapest Bank épp ezért speciális exportfaktoring termékkel lép elő. Ennek keretében a bank a teljesített és kiszámlázott követelést megvásárolja, és a megvásárolt számlákra (részbeni) előleg formájában szabad felhasználású finanszírozást nyújt - az együttműködő biztosító, a Coface által az érintett vevőre nyújtott limit erejéig. A termékhez hitelbiztosítás is kapcsolódik, így a konstrukció visszteher-mentes, ráadásul a szolgáltatás nem igényel dologi fedezetet, így a vállalkozás eszközei tehermentesek maradnak.

Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője szerint az új termék jól kiegészíti azt a szolgáltatási kört, amely révén a BB igyekszik támogatni az exportra termelő cégeket. A szakember emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a bank az elsők között kötött kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelre vonatkozó egyedi refinanszírozási hitelkeret-szerződést az Eximbankkal, amely jelenleg a piacon a legkedvezőbb kamatozású export-előfinanszírozási hitel. Emellett többek között a határidős devizaügyletek és feltételes devizaügyletek révén biztosítja az exportáló cégeket érintő árfolyamkockázat csökkentését.

HOZZÁSZÓLÁSOK