Az erről szóló megállapodást Snezana Stoiljkovic, a Világbank-csoport alelnöke és Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója írta alá szerdán Washingtonban. Nátrán Roland az MTI-nek telefonon elmondta: a 20 millió dollár vissza nem térítendő támogatást az Eximbank bocsátja az IFC-n keresztül a célországok rendelkezésére azzal a céllal, hogy ebből olyan fejlesztéseket készítsenek elő az IFC segítségével, amelyek segítik a szegénység leküzdését, a társadalom és a gazdaság fejlődését.

Az Eximbank az alap létrehozásával egyrészt fejleszteni szeretné azokat a piacokat, amelyeken a magyar exportőrök aktívak, s új lehetőségekre lelhetnek. A másik cél, hogy olyan projektekbe és piacokra juttasson el magyar tudást, és ezen keresztül exportcikkeket, ahová korábban nem tudott.

Ez a piac a Világbank-csoport, illetve az IFC által végrehajtott fejlesztések piaca, amelynek a mérete több tízmilliárd dollár évente - ismertette a vezérigazgató, aki hangsúlyozta: a 20 millió dollár befektetés az Exim és a magyar állam részéről az adott piacok fejlesztésével a magyar exportőröket juttatja lehetőségekhez.

A fejlett OECD és nyugat-európai országokon kívül eddig más ország nem élt ezekkel az eszközökkel, Magyarország a régióban elsőként fejleszti így exportpiacait. Ez beleillik a keleti nyitás külgazdasági politikájába, hiszen azokra a régiókra, területekre koncentrál, amelyek nemcsak az IFC-nek fontosak, hanem a magyar gazdaságnak is - tette hozzá.

A tanácsadói szolgáltatások regionálisan és szektorálisan is célzottak lesznek. Regionálisan a magyar export szempontjából fontos régiók - a Nyugat-Balkán, a FÁK-térség, a közel-közép- és távol-keleti térség valamint Észak-Afrika - országaiban lehet a forrásokat felhasználni. A szektorok közül az egészségügyi fejlesztésekre, a vízmenedzsmenttel és a vízgazdálkodással összefüggő iparágakra és a mezőgazdaságra - ideértve a mezőgazdasági gépgyártást is - lehet az alap eszközeit fordítani.

Olyan régiókban, országokban és ágazatokban lehet a forrást felhasználni, ahol a magyar exportőrök már jelen vannak, s bővítést terveznek, valamint olyan szektorokban, amelyekben a magyar hozzáadott érték és magyar tudáskapacitás rendelkezésre áll.

A fejlesztés műszaki, pénzügyi, jogi előkészítéséhez magyar tudást, magyar cégeket vehet majd igénybe az IFC és az Eximbank. A magyar cégek azonban nem csupán az előkészítő munkában és a tanácsadásban vehetnek részt, hanem később az IFC, a Világbank és az Eximbank által finanszírozott több száz millió dolláros, vagy akár több milliárd dolláros fejlesztések kivitelezésébe is be tudnak kapcsolódni. Ez jelentős exportpotenciált gerenerál majd a magyar kkv exportőrök számára, így az együttműködés sokszorosan megtérül majd - hangsúlyozta Nátrán Roland.

Az együttműködési alapban lévő 20 millió dolláros vissza nem térítendő forrást három év alatt fogják felhasználni, 2014-ben 6 millió, 2015-ben és 2016-ban pedig 7-7 millió dollárt.