Exportra is juthat a H1N1 elleni vakcinából

A klinikai vizsgálati engedélyek kibocsátását követően a napokban kezdődik meg annak a több száz önkéntesnek a kiválasztása, akik elsőként kapják meg az új típusú H1N1 vírus elleni vakcinát; július elejétől gyártják az oltóanyagot - exportra is.
NAPI, 2009. július 24. péntek, 18:48
Fotó:

Az önkéntesek beoltására a szer ártalmatlanságának és hatékonyságának igazolása miatt van szükség - mondta el a védőoltást készítő Omninvest Kft. szóvivője, Németh Zsolt. A szakmai szabályok ezt írják elő minden oltóanyag esetében, ez a feltétele a forgalomba hozatali engedélynek. Jelenleg folyik az oltóanyag preklinikai vizsgálata - ami állatokon végzett próbát jelent-, s amelyet a humán klinikai vizsgálatok sora követ.

Sok az önkéntes jelentkező, közülük korcsoportonként, különféle szempontok alapján választják ki, hogy kik részesülhetnek elsőként a védőoltásban, amelyet egy később kijelölt, arra alkalmas klinikán, vagy kórházban adnak be az orvosok - közölte Németh Zsolt.

A szóvivő elmondta, hogy már július elejétől gyártják az oltóanyagot a társaság pilisborosjenői üzemében. Hetente 500 ezer adag készül, amelyet az előírás szerint plusz 2-8 Celsius-fokú helyiségben raktároznak. A gyártók a hazai igények kielégítése mellett exportra is termelnek.

Az önkéntesek beoltása után a következő lépés a legyártott oltóanyag átadása az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek - számol be az MTI. Onnan irányítják majd az elosztást az ÁNTSZ bevonásával az egészségügyi intézményekhez, ahol szükség esetén mindenki hozzájuthat a készítményhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK