Ez a kapszula sem gyógyít - bírságolt a GVH

A Propharmatech Kft. ismét megtévesztette a fogyasztókat a DIA B étrend-kiegészítő reklámjaival.
Napi.hu, 2016. október 12. szerda, 10:33
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Propharmatech Kozmetikai, Egészségügyi Termékeket Gyártó, Forgalmazó, Egészségügyi és Műszaki Kutató-fejlesztő Kft. jogsértően, azaz tiltott gyógyító hatásokkal, valamint az egészségre vonatkozó megtévesztő állításokkal reklámozta DIA B elnevezésű étrend-kiegészítőjét. A jogsértésért 2 298 800 forintot, a kiszabható maximális bírságot rótta ki a GVH, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását - közölte a GVH.

A DIA B elnevezésű étrend-kiegészítő - egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerkategóriában történő nyilvántartásba vétele hiányában - általános közfogyasztásra szánt élelmiszernek minősül.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Propharmatech Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette termékét több sajtóhirdetésben, a honlapján és a termék csomagolásán is 2015 januárjától, mert megtévesztően - figyelmen kívül hagyva az élelmiszerekre vonatkozó ágazati előírásokat - hirdette az étrend-kiegészítőről, hogy

  • alkalmas a cukorbetegség tüneteinek kezelésére. Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani;
  • általában véve jó hatással van az egészségre, a közérzetre. Általános, nem részletezett kedvező hatásokra való hivatkozás csak akkor közölhető egy tápanyagról vagy egy élelmiszerről, ha azt az ágazati jogszabályban meghatározott listában szereplő, az egészségre vonatkozó egyedi állítás is kíséri.

A GVH egyúttal a termék kendermagolaj és króm összetevőivel kapcsolatban tett, szintén az egészségre vonatkozó állításokról megállapította, hogy azok nem jogsértők, mert az egyes összetevők egészség-hatásaival kapcsolatos közlései összhangban vannak az EFSA listán szereplő állításokkal.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzott meg, hosszabb ideig tartott és jelenleg is tart. Ezt követően a GVH korrekciós tényezőként vette figyelembe a bírságösszeg meghatározásánál, hogy a Propharmatech - többszöri ismétlődő jogsértése miatt - visszaeső, így a bírság alapösszegét kétszeresére emelte - írta közleményében a GVH.

HOZZÁSZÓLÁSOK