Ez a megoldás a hálapénz ellen?

A Stabilitás Pénztárszövetség jelentős módosításokat javasol az egészségpénztári szabályozásban. Az egyetlen nagy, szövetségen kívüli független kassza vezetője szerint mindez csak a nonprofit jelleg megőrzését garantáló szabályozás esetén szolgálná a tagok érdekeit.
B. Varga Judit, 2010. szeptember 1. szerda, 15:41
Fotó:

Az egészségpénztárak komolyabb feladatokat szeretnének és tudnának is vállalni az egészségügyi szolgáltatások területén - derült ki azon a tájékoztatón, amelyen a Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából a KPMG tanácsadó cég által készített tanulmányt mutatták be.


A pénztárak lehetséges új feladatairól beszélt Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának tanácsadó igazgatóhelyettese is. A javasatok között szerepel, hogy a kasszák aktív szerepet lássanak el az ápolásbiztosításban (fejkvóta alapján), és kapjanak lehetőséget a háziorvosi és gyermekorvosi feladatok ellátására. Utóbbihoz - fejtette ki Sinkó - szükséges az önkéntes pénztárak törvényi szabályozásában foglaltaknak megfelelően megalkotni az elismert pénztárakról szóló külön törvényt. A meglehetősen nagyívű elképzelések egyébként tartalmazzák például a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások szervezését, illetve az ellátás-szervezést is.


Az egészségpénztári szektor az utóbbi másfél évtizedben bizonyította életképességét, egészségügyben betöltött szerepe és szervezeti-működési megoldásai indokolttá teszik, hogy tovább lépjen, olyan új feladatokat vállaljon fel, amelyekkel részt tud venni az egészségügyi rendszer továbbfejlesztésében - mondta Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség egészségpénztári tagozatának elnöke. Mint elhangzott: az egészségpénztárak stratégiai célkitűzései között szerepel többek között az adókedvezmények rendszerének hosszú távú fenntartása, erőteljesebb fellépés az egészségmegőrzés, egészségtudatosság, prevenció területén, amelynek kiemelt eszköze lehet a tagság ösztönzése az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, valamint a pénztárak szolgáltatási portfóliójának bővítése. A kasszák hatékonyan érhetik el az ágazat kifehérítését, a magánszolgáltatók minősítését, de hosszabb távon a hálapénz visszaszorításában is jelentős szerepet játszhatnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK