Október 21-ig összesen 22021 új cég alakult Magyarországon, a legtöbb, az összes vállalkozás közel fele (9925) Budapesten - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Kimagasló volt még Pest megye teljesítménye (2893 új cég), míg a képzeletbeli dobogóra 855 új céggel Hajdú-Bihar megye fért fel. A lista másik végén 197 új céggel Nógrád megye található, de nem sokkal több a vállalkozó kedvű Tolnában (210) és Vas (278) megyében sem.

Az összesített adatok szerint a legtöbb cég, egészen pontosan 1031 éttermi és mozgó vendéglátásban látja a jövőt, de láthatóan sokan bíznak az építőipar évek óta tartó hanyatlásának végében is, hiszen 913 cég jött létre azzal a céllal, hogy lakó és nem lakóépületeket építsen. A harmadik legnépszerűbb cél az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás (803), de igen sokan (669) bíznak a személyautók kereskedelmének felfutásában is.

Az élmezőnyben találjuk ezen kívül az ingatlanok bérbeadását és üzemeltetését (513), a csomagküldő és internetes kereskedelmet (460), ahogy a közúti áruszállításnak is sikerült az élmezőnyben végezni, mivel a Céginfo.hu adatai szerint eddig 451 céget alapítottak ilyen főtevékenységgel. A könyvelőkből és adószakértőkből sosem elég, ezt bizonyítja a 330 ilyen célra létrejött új vállalkozás, míg az élelmiszer kiskereskedésben 310-en bíznak.

Az adatokat böngészve kiderül, hogy csak egy olyan cég alakult, amely vállalkozói és munkaadói érdekképviseletet szeretne ellátni, ahogy ugyancsak egy seprű- és kefe, vagy éppen szőrmegyártó alakult, de a hobbiállat-eledel készítésében, illetve a kőolaj-feldolgozásban sem látnak sokan pénztermelési lehetőséget.

Budapest dominál

Az összesített adatokat természetesen nagyban befolyásolják a fővárosi eredmények, hiszen, mint azt feljebb említettük, a megalakult cégek közel fele budapesti. Ennek megfelelően a főváros statisztikában az élmezőny megegyezik az országos statisztikákkal: a legtöbben vendéglátásban látják a jövőt, hiszen nem kevesebb, mint 487 ilyen főtevékenységgel bejegyzett új céget találunk. A Céginfo.hu adatai szerint sokan bíznak abban, hogy a válság éveit követően is szükség lesz tanácsadásra, ezt jól mutatja, az erre a célra létrejött 450 vállalkozás, míg 369 cég lakó és nem lakóépületeket akar építeni.

A budapestiek körében népszerű volt még a személy-, könnyűgépjármű-kereskedelem (296 új cég), de 281 döntöttek úgy, hogy ingatlant szeretnének bérbe adni, míg a ruha, illetve cipő nagykereskedelmi forgalmazásában 259-en látnak fantáziát. Ingatlanok adásvételével 251 új cég foglalkozik idéntől, de 153 új vállalkozás indult a reklámtevékenységek támogatására, ugyanannyi, amennyi a számítógépes programozásban lát lehetőséget.

Az elmúlt időszak szabályozási változásai miatt talán kevésbé meglepő, hogy mindössze 1 fővárosi cég alakult dohányáru nagykereskedelmére. Egyébként ezen kívül is számos olyan tevékenység volt, amelyre mindössze 1 cég jött létre Budapesten: ilyen a hajó-, illetve a jégkrémgyártás, a légi, vagy éppen a tengeri áruszállítás, a könnyűfémöntés, a textilszövés, a lótenyésztés, a közúti gépjármű gyártás, vagy éppen a címtárak, levelezőjegyzékek kiadása.

Megyei eredmények

Bács-Kiskun megyében idén összesen 846 cég alakult, melyből a legtöbb, szám szerint 67 a csomagküldő, illetve internetes kereskedelemben látja a jövőt. Ennél jóval kevesebb, mindössze 30 cég alakult éttermi, mozgó vendéglátás főtevékenységgel, míg a képzeletbeli dobogóra a közúti áruszállítás került fel. A vendéglátás volt a legnépszerűbb cél a Baranya megyében, ahol az 509 új cég közül 28-at jegyeztek be ebben a kategóriában. Viszonylag sokan (19) bíznak itt az építőiparban, az autókereskedelemben és az üzleti tanácsadásban (18-18) is.

A vendéglátás vitte a prímet Békés megyében is, ahol a 322 új cégből 16-nak ez a főtevékenysége. Ezután nagy a versengés, hiszen 10 cég alakult az építőiparban, de ugyanennyien gondolták, hogy gabonafélék, hüvelyes növény, olajos mag termesztésével keresik meg a kenyérre valót, illetve adnak növénytermesztési szolgáltatást. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem a vendéglátás (33), hanem az építőipar volt a legnépszerűbb, a 769 új vállalkozásból 46 választotta ezt. Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel 26 idei alapítású cég foglalkozik, míg közúti áruszállítással 22.

Csongrád megyében 674 cég alakult és ahogy a legtöbb helyen itt is a vendéglátás volt a legnépszerűbb (36), ezt szorosan követte a csomagküldő, illetve internetes kiskereskedelem (27), míg a képzeletbeli dobogóra a tanácsadás (21) fért fel. A 603 Fejér megyeiből 32 foglalkozik vendéglátással, 28 az építőiparban helyezkedett el, míg 23 a személy- és könnyűgépjűrmű-kereskedelemben bízik.

Győr-Moson-Sopron megye sem okoz túl nagy meglepetést, hiszen a 785 új cég legtöbbje, 39 a vendéglátást jelölte be főtevékenységként, ám érdekesség, hogy a második helyen itt a saját tulajdonú ingatlan adásvétele következik, 32 cég látja ebben a pénzkereseti lehetőséget, de 24 olyan cég is van, amely saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásában, üzemeltetésében bízik.

Más trendek uralkodnak Hajdú-Bihar megyében, ahol a 855-ből a legtöbb, egészen pontosan 38 cég a tanácsadásban gondolkodik, ezt az építőipar követi 34 céggel, míg vendéglátás (31) itt csak a harmadik helyre fért fel. Építőipar (31), vendéglátás (15), e-kereskedelem (13) a sorrend Heves megyében, míg Jász-Nagykun-Szolnok a legtöbb cég (16 a 382-ből) út és autópálya építésére jött létre. Az építőipar és a vendéglátás holtversenyben a második, de a megyében népszerű volt még a növénytermesztési szolgáltatás is.

A Komárom megyeiek is bíznak az építőipar fellendülésében, amit jól mutat, hogy náluk magasan ez a kategória nyert, az 521 cégből 34-nek ez a főtevékenysége. A második helyen már nincs meglepetés, ahová a vendéglátás és a közúti áruszállítás 19-19 céggel fért fel. Népszerű volt még a megyében a mérnöki tevékenység és a műszaki tanácsadás is (16), de 11-en döntöttek úgy, hogy brókeri, illetve biztosítási ügynöki tevékenységbe kezdenek.

A legkevesebb új céggel rendelkező Nógrádban az építőipar vitte a prímet 19 céggel, itt vendéglátással mindössze 7 új cég foglalkozik, igaz ez is elég volt a holtversenyben elért második helyhez. Ezt egyébként a tanácsadással kellett megosztania a leendő étterem-tulajdonosoknak. A megyék közül első helyet szerző Pestben nincs nagy meglepetés, 134-el a vendéglátás és az autókereskedelem az első, de 125 cég alakult az építőiparban, 102 a tanácsadási szektorban, 71 a közúti áruszállításban.

A vendéglátás szerepel az első helyen Somogy megyében is, 371 új cégből 21 foglalkozna ezzel. Húszan az építőiparban, míg 13-an a közúti áruszállításban látják a jövőt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az építőipar volt a legnépszerűbb (669-ből 62 vállalkozás), ezt a közúti áruszállítás (27) követte, míg a vendéglátás csak a harmadik helyre fért fel 24 céggel. Nem úgy Tolna megyében, ahol 10 új vendéglátócég elegendő volt az első helyhez, holtversenyben az e-kereskedelemmel.

Az igazi meglepetést Vas megye tartogatta, amelyben a legnépszerűbb kategória az egyéb távközlés volt, nem kevesebb, mint 11 ilyen cég alakult 2014-ben a Céginfo.hu adatai szerint. Ezt azonban már természetesen a vendéglátás követi 10 céggel. Építőipar (20), vendéglátás (19) az élmezőnyben Veszprém megyében, de a képzeletbeli dobogóra a saját tulajdonú ingatlan adásvétele (14) is felfért. A vendéglátás (26) nyert Zalában is, ahol ezen kívül a 368 cégből 13 akart tanácsokat adni, míg 10 saját ingatlanjait adná-venné.