Ez lenne a valódi segítség a hiteladósoknak

A kormány gondolkozik az "elsétálási jog" hazai bevezetésén - értesült a kormányközeli Magyar Idők. Ezzel a kilakoltatási moratórium lejárta után, tavasszal sokak helyzete könnyebbé válna.
Domokos Erika, 2017. november 7. kedd, 08:49
Fotó: Stocksnap

A következő fél év alkalmat teremthet az úgynevezett elsétálási jog hazai bevezetésére; a kilakoltatási moratóriumot nemrégiben meghosszabbította a törvényhozás, a kilakoltatásmentes időszak alatt pedig akár életbe is léphetne az új szabályozás - mondta Schadl György, a végrehajtói kar vezetője a Magyar Időknek.

Így jövő tavasszal sokak helyzete válna lényegesen könnyebbé. A napilap információja szerint az elsétálási jog bevezetése már felmerült a kormányzat berkeiben is.

A parlamenti képviselők a közelmúltban határoztak a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról, november 15-től április 30-ig. Emiatt több száz kilakoltatást kell elhalasztani - mondta Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

Egyesek szerint a moratórium meghosszabbítása módot adhat arra, hogy a törvényhozás rendezze a devizahitelezés egyik igencsak ellentmondásos kérdését. Többször is előfordult ugyanis, hogy bár az adós mindent megtett devizahitelének visszafizetéséért, végül mégsem lehetett elkerülni az ingatlan elárverezését. Ráadásul a banki tartozásból még úgy is maradt nemegyszer milliós összeg, hogy az ügyfél minden érdemi vagyontárgyát dobra verték - olvasható a lapban. (Tizenhétezer családra vár kilakoltatás?)

Az ilyen esetekben igazságos megoldás lehetne az úgynevezett elsétá­lási jog hazai bevezetése - jegyezte meg a végrehajtók vezetője. A tengerentúlon alkalmazott módszer lényege, hogy ha az adós minden ér­demi vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett - bizonyos feltételekkel - mentesül az esetleg fennmaradó tartozás megfizetése alól.

Schadl György szerint a megoldás idehaza csak akkor működhetne, ha szigorú kitételek érvényesülnének. A hazai elsétálási jog például csupán a korábbi devizahiteleknél jöhetne szóba; azért csak ott, mert az ilyen kölcsönök adósait korábban rendkívüli hely­zetbe hozta az árfolyamok elszabadu­lása. Emellett az elsétálás joga csak azokat illethetné meg, akik a banki hitelüket legalább részben megpróbálták törlesz­teni, miközben minden más fize­tési kötelezettségüket teljesítették - írja a napilap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.11.07 16:33

@nandras51: én is így gondolom. Jelenleg a bank az égvilágon semmit sem kockáztat a hitelkihelyezéssel, pedig a kockázatra hivatkozva, elég durva kamatfelárakat számolnak fel még most is, pedig e tekintetben javult a helyzet az utóbbi években.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2017.11.07 16:17

Én már régen azt gondolom, hogy a jelzálog megszerzésével minden hitelező minden további követelése megszűnjön. Legalább ötször meggondolnák, kinek adnak hitelt... Sok hülye fogalmatlan hitelfelvevő-jelölt meg megmenekülne az ilyen procedúráktól, mint kilakoltatás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html