Keleti nyitás: itt támogatjuk a befektetőket

A világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak, az erőviszonyok teljes mértékben átalakulnak - véli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a Miskolchoz közeli Szirmabesenyőn beszélt a kínai érdekeltségű Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. (SEGA) új üzemcsarnokának alapkőletételekor.
Domokos Erika, 2020. február 21. péntek, 16:25
Fotó: Pexels - A kép illusztráció.

A SEGA miskolci üzeme a cég legnagyobb európai termelő gyára, amely 2003 óta működik a borsodi megyeszékhelyen. A vállalat autóipari termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, a szirmabesenyői gyártócsarnok 25 ezer négyzetméter alapterületű lesz. A logisztika mellett már itt kap helyet a termelés és a kutatás is. A beruházás értékét az eseményen nem közölték - írta az MTI.

A SEGA Borsodban ezidáig több, mint 15 millió generátort és 70 millió önindítót gyártott, 2018-ban 400 millió euró árbevétele volt. A társaság célja, hogy hozzájáruljon a klímaváltozás elleni harchoz a személy- és haszongépjárművek károsanyag-kibocsátásnak jelentős csökkentése révén - hangzott el az ünnepségen.

Szíjártó Péter szerint a magyar gazdaság zászlóshajója ennek a beruházásnak is köszönhetően az autóipar marad. A miniszter a gyár vezetésével stratégiai-partnerségi megállapodást írt alá.

Míg 2007-ben a világ összes beruházásának 81 százaléka nyugati tőkéből valósult meg, addig ez az arány 2018-ban megfordult, 58 százalék keleti országok tőkéjéből jött létre. Szijártó Péter szerint a keleti nagyvállalatok nemcsak felvették a versenyt a nyugati országok befektetőivel, hanem sok esetben "hazai pályán" is legyőzték őket.

Ma Magyarországon tizenhat kínai érdekeltségű nagyvállalat működik, közül több előzőleg német, francia, amerikai, svájci érdekeltségű volt. A kínai befektetők jelentősen közreműködnek a magyar gazdaságban - jelezte a miniszter. Az elmúlt években összesen 101 nagyberuházás kezdődött, illetve fejeződött be országszerte, mintegy 1705 milliárd forint értékben. Ezek csaknem kétharmada már keleti országokból érkezett, az újonnan létrejött munkahelyek 40 százaléka is keleti tőkének köszönhető - sorolta a miniszter az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.21 20:02

Nocsak, ezek szerint a kínaiaknak már nem csak saját dolgozóik, de a bangladesiek is túl drágák... Még szerencse hogy itt vannak az olcsó magyar fehérnégerek...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.02.21 18:08

@tlg01: Angolul sem tud,mit várunk tőle.?????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.02.21 17:58

petike, titokban már tanulsz kínaiul
soha nem lehet tudni
fordul a szél akkor mi lesz
max 2 évetek van
addig pusztítsatok 1000-el
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html