Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem csökkent, hanem nőtt az R-Glass Hungary Üvegipari Kft. tulajdonában lévő salgótarjáni öblösüveggyár irányára, felszámolója a korábbi nettó 630 millió forint helyett ezúttal 700 millióért hirdette meg az iparvasúttal együtt 8,1 hektáros gyártelepet. Az ár azért növekedett, mert egy eredményesen zárult per következtében új késztermékekkel bővült a cég vagyona - mondta Balázs Miklós felszámolóbiztos a Napi Gazdaság Online-nak.

Az üveggyár korábbi tulajdonosa egy 170 millió forint könyv szerinti értéken nyilvántartott, kurrens üvegárukból álló készletet számlázott át magának követelésének fejében, azonban a követelések beszámítására a felszámolási eljárásban nincsen mód, így a bíróság döntésével a készlet is visszakerült az R-Glass vagyonába. Ezzel az új, immár ötödik pályázaton a meghirdetett készletek árát nettó 160 millió forintban határozták meg, a gépekét és berendezésekét 238 millióban, míg az ingatlanokét (49 felépítmény, köztük huta csarnok, raktár, keverőház, festő- és feldolgozóüzem, iroda) 302 millió forintban. A vagyonra augusztus 15-ig lehet pályázatot benyújtani a felszámoló B&B Gazdasági Tanácsadó Kft. salgótarjáni irodájában.

Az üveggyár iránt korábban is érdeklődő befektetők közül ketten ismét feltűntek a kérők sorában, és két új is bejelentkezett. A felszámoló bízik benne, hogy ezúttal sikerül gazdát találni a nagy munkanélküliséggel sújtott Salgótarján egykor szebb napokat látott gyárának.

Az utolsó készletek a gyárban

A gyárban egykor hat, a felszámolás kezdetén már csak egy, gázfűtéses kemence működött; magas minőségű, kézzel és géppel gyártott, háztartási és gasztronómiai üvegeket, poharakat és kelyheket állított elő. A cég jogelődjét az Egyesült Magyarhoni Üveggyárak Rt. 1892-ben palackgyártásra hozta létre, a zöld palackokat az 1960-as évekig állította elő a társaság.

Információink szerint egy eredményes pályázat esetén ismét palackgyártás, illetve konzervüvegek gyártása kezdődhet el Salgótarjánban. Ehhez jelentős befektetésre lenne szükség, hiszen új gyártó gépsort kellene üzembe helyezni és a kemencét újraindítani. Információink szerint a palack- és konzervüveg gyártást tervező befektetőnek a Magyar Fejlesztési Bank mintegy 800 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt nyújtana a termelés beindításához és finanszírozásához. A gyár elindításának költsége ugyanakkor attól függ, hogy milyen gyártást kíván folytatni az új tulajdonos, így az első lépésben 50-100 millió forint vagy akár ennél egy nagyságrenddel nagyobb kiadás is lehet.

Az R-Glass felszámolási eljárása 2009. szeptember 17-én indult el, akkor 277 főt foglalkoztatott. Szlovák tulajdonosai, a losonci székhelyű R-Glass spol. s.r.o. és magánszemélyek, 2006-ban - szintén felszámolási eljárás alatt - vásárolták meg a céget az akkori, 770 dolgozó átvételével.

A társaság mintegy 2,5 milliárd forinttal tartozik hitelezőinek, 450 millióval az adóhatóságnak, több mint négyszázmillióval a gázszolgáltatónak és 120 millióval a hitelező pénzintézetnek, valamint a szlovák anyagcége is jelentett be mintegy 700 milliós követelést a felszámolónak. Az üzem eladásának bevételéből várhatóan az első három, biztosítékkal rendelkező hitelező juthat hozzá követelésének bizonyos mértékű ellenértékéhez.

Az R-Glass a 2007-es frankfurti kiállításon (forrás: Facebook)

Az R-Glass a folyamatosan növekvő energiaárakkal és bérköltségekkel nem tudott megbirkózni. Termékei négyötödét a külpiacokon értékesítette, így az erős forint is kedvezőtlen volt számára. Nettó árbevétele 2007-ben 2,5 milliárd, 2008-ban kétmilliárd forintot tett ki, kötelezettségállománya 1,6-ról 2,2 milliárd forintra nőtt - derül ki az Opten Kft. adataiból.

Folyamatosan veszteséget termelt, 2009-ben, a szeptemberi felszámolásáig 386 milliós mínuszt könyvelt el. Gázszolgáltatója nyáron a mintegy 400 milliós tartozás miatt leállította a szállítást, akkor a gyár termelése is leállt. A felszámolás elindulása után az R-Glass Szlovákia finanszírozta a működését, de a veszteséges termelés miatt november elején kénytelenek voltak a kemencét is leállítani, a felszámoló pedig bejelentette a dolgozók csoportos létszámleépítését.