BUX

Ezek a legjobb magyar éttermek és kajáldák - itt a lista

A magyarországi gasztronómia idei legjobbjait díjazták a Hennessy-Dining Guide év étterme gálán.

Napi.hu, 2015. március 24. kedd, 11:59

A 2004-ben alapított Dining Guide év étterme díjat idén már 11. alkalommal osztották ki. A tapasztalt tesztelőkből álló szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától kezdve az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésen át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend-

Az év étterme: Zona

A zsűri ebben az évben a budapesti ZONA étterem teljesítményét ítélte a legkiemelkedőbbnek, amelyet a Baldaszti Group működtet. Huszár Krisztián séf a biztonsági ízektől feltűnően eltérő ízvilágot produkál. Ételeit a maximumra törekvő tisztaságú ízlés és a műremekek harmóniája jellemzi. Ételei élvezetes, intelligens fúziók, mintha a kompozíció magától a természettől eredne - indokolta a döntést Vajda Pierre, a Dining Guide főszerkesztője, a zsűri elnöke.

Az elmúlt évekhez hasonlóan döntő többségben idén is a budapesti éttermek képviseltetik magukat a legjobb 10-ben, a székesfehérvári 67 pedig sorozatban harmadszor az egyetlen vidéki étterem a listán. Az ebben az évben elismert éttermek ABC-sorrendben a következők: 67, Alabárdos, Arany Kaviár, Baltazár, Csalogány 26, Laci!Konyha!, MÁK, Olimpia, Salon, ZONA.

Az év street foodja: Funky Pho

Idén először azokat a helyeket is díjazták, ahol a legfigyelemreméltóbb streetfood-fogások készülnek, hiszen ez a műfaj itthon is egyre inkább teret hódít. A kategória top-10-es listájának élén a különleges vietnami ízeket egyedi hangulattal párosító Funky Pho étterem végzett.

Phójukon kívül a különböző ázsiai országok klasszikusait felsorakoztató heti menüik, kiemelkedő pacalsalátájuk, malaccsászáros rizspalacsintájuk miatt szeretjük őket, és mert sikerült olyan hangulatot teremteniük, amit eddig nem nagyon tapasztaltunk itthon" - tette hozzá Vajda.

A street food top-10-be került még: A Séf utcája, Bors GasztroBár, Funky Pho, Gyradiko, Komachi, Padron, Pesti Burger és Bár, Pista bá', Pizza Me, Zing.

Az év ifjú séftehetségei: Giczi Andor és Nagy Szabolcs

Az év ifjú séftehetsége Díjat - amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki - ezúttal a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.

Az év legprogresszívebb konyhája a klasszikus bisztróvonalat képviselő Olimpia lett: Ádám Csaba séf, tulajdonos étterme többek között valódi kulináris intelligenciájával, rendkívül izgalmas ízeivel és innovatív párosításaival győzte meg a zsűrit.

Lelkiismeretes, profi termelők nélkül nincs hazai minőség: Baumgartner Zsolt mangalicasonkájáért, Csóll Péter a Stühmer Csokoládéért, Szomor Dezső pedig szürkemarha-szalámijáért vehette át a Magyar Konyha szerkesztősége által odaítélt az év termelője díjat.

Idén az elmúlt évektől eltérően kiemelt csoportként kezelték a Michelin-csillagos éttermeket - a Costest, az Onyxot, a Borkonyhát és a Tantit -, és követendő példaként állították őket az utódok elé.

Az idén Lyonban 13. helyezést elért magyar Bocuse d'Or-csapat tagjai (Molnár Gábor versenyző, séf, Pohner Ádám commis, Vomberg Frigyes coach és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke) az év gasztronómiai teljesítményéért járó elismerést vehették át.