Ezek a magyar cégek a legnépszerűbbek

A vállalati felvásárlások és fúziók piacát 2014 első fél évében is az IT és a telekommunikáció, illetve a médiaszektor uralta Magyarországon, az ügyletek többségét belföldi társaságok bonyolították le - derül ki az EY legfrissebb M&A Barométer felméréséből.
MTI, 2014. szeptember 15. hétfő, 15:06
Fotó: Napi.hu

Az elérhető adatok alapján a tranzakciók száma és értéke is emelkedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az idei első fél évben 48 üzletet hoztak nyilvánosságra, amely több mint 14 százalékos növekedés. A tranzakciók becsült összértéke 850 millió dollár volt, amely mintegy 250 százalékos emelkedés a tavalyi év első hat hónapjához képest.

A számottevő növekedés mögött a 100 millió dollárnál magasabb értékű tranzakciók állnak. Az ennél alacsonyabb értékű ügyletek összértéke azonban csökkent, 23 százalék a visszaesés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

A piac többségét, 58 százalékát a belföldi tranzakciók uralták, mindössze két nagyobb külföldre irányuló vásárlásról számolnak be nyilvános források: a Mol és a Richter akvizícióiról.

Iparági szempontból az IT-technológia, valamint a telekommunikáció, médiaszektor volt a legnépszerűbb a vállalati tranzakciós piacon.

Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere szerint szerencsés fordulat, hogy Magyarországon erőteljes növekedés és támogatói környezet érzékelhető a startupok és a tech-cégek terén, akik egyre inkább felkeltik a külföldi nagybefektetők érdeklődését.

HOZZÁSZÓLÁSOK