Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalkozások árbevételének nagyjából fele exportból származik. A május közepén megjelent hírek szerint 14 magyar húsipari cég került az orosz hatóságok tiltólistájára, vagyis veszítette el azt a jogot, hogy az orosz piacra exportáljon. A Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatai alapján az látszik, hogy a tiltólistán valójában 11 érdekeltségi kör 12 vállalkozása szerepel: a Pick-csoportot ugyanis háromszor is említették (Pick Szeged Zrt., Pick Szeged Zrt. Központi Gyáregység és Pick Szeged Zrt. Alsómocsolád), míg a vámospércsi Prima Enten Kft. a szintén listán szereplő szentesi Hungerit Zrt. tulajdonában van.

Az orosz rendeletben szereplő lista az alábbi:

Alföldi-Hús Zrt.
Ász-Kolbász Kft.
Darius Hús Kft.
Her-csi-hús Kft.
Hungary Meat Kft.
Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt.
Master Good Kft.
Pannontej Zrt.
Pápai Hús 1913. Kft.
Pick Szeged Zrt.
Pick Szeged Zrt. Alsómocsolád
Pick Szeged Zrt. Központi Gyáregység
Prima Enten Kft.
Tamási Hús Kft.

A Céginfo.hu adatai szerint a listában szereplő vállalkozások - a Pick-csoport említett három egységét egynek számolva - összesen 281 milliárd forint árbevételt értek el 2012-ben (a 2013-as gazdálkodásról szóló mérlegek és eredmény beszámolók elkészítésének határideje ez év május 31., ezért tavalyi adatokat még nem tudtunk figyelembe venni).

A vállalkozások között egy 2013-as alapítású társaság van, a budapesti székhelyű, szabolcsi telephelyekkel rendelkező Darius Hús Kft., amelynek gazdálkodásáról még nem jelentek meg adatok, hiszen nem volt lezárt gazdasági éve.  A mérlegadatok szerint a listán szereplő társaságok közül a legnagyobb árbevétele a kiskunfélegyházi székhelyű Hungary Meat Kft.-nek volt az utolsó lezárt évében: 2012-ben 92,7 milliárd forintos árbevételt ért el a korábban a Budapest Honvéd futballcsapatában is érdekelt Pierro Pinihez kötődő, most egy ciprusi cég tulajdonában lévő társaság. A második helyen a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Pick áll 57,8 milliárddal, a harmadik a Hungerit 38 milliárdos árbevétellel.

A társaságok exportkitettsége igencsak vegyes. A 2012-es adatok alapján meglepőnek tűnik az Alföldi-Hús Zrt. szerepeltetése a listán: a budapesti székhelyű, szarvasi fióktelepű cégnek két éve ugyanis még nem volt exportbevétele, 912 milliós árbevétele száz százalékban hazai piacról származott. A legnagyobb exportrészesedése a Hungary Meatnek volt: árbevétele 85,2 százaléka jött külföldi piacokról - az eredménykimutatásokból az nem derül ki természetesen, hogy ebből volt-e, és ha igen, milyen arányú oroszországi bevétel -, de ötven százalék fölötti az export aránya a tamási székhelyű Tamási Hús Kft.-nél és a Hungeritnél is. Öt olyan cég van, amelynek csekély, 10 százalék körüli vagy alatti az exportbevétel aránya. Összegszerűen a legkevesebb külpiaci bevétele a Prima Entennek volt két éve: mindössze 1,9 millió forintjuk származott kivitelből. A másik végletet a Hungary Meat jelenti, amelynek 79 milliárdos exportbevétele több, mint az összes többi társaságé együtt.

A cégadatokból az is kiderül, hogy a tiltólistára került vállalkozások összességében veszteségesen működtek: mérleg szerinti eredményük 2012-ben -703 millió forint volt. Hat társaság ért el nyereséget, de ebből három csak néhány tízmilliósat. Ebben is a Hungary Meat emelkedik ki 1,397 milliárdos nyereséggel, a Hungerit 804 millióssal, míg a kisvárdai székhelyű Master Good 556 millióssal követi. A veszteséges vállalkozások listáján ketten is egymilliárd fölé kerültek: az időközben önkormányzati tulajdonba került Pápai Hús 1913. Kft. 1,68 milliárdos mínusszal zárta 2012-t, míg a Pick Szeged Zrt. vesztesége 1,027 milliárd forint volt.

A listázott vállalatok a Céginfó szerint 2012 végén összesen 8131 embert foglalkoztattak, a legtöbbet, 2915-öt a Pick, a szegedi cégen kívül csak a Hungerit adott munkát ezernél több embernek (1763). A legkisebb létszámú az utóbbi tulajdonában lévő Prima Enten 112 alkalmazottal, de az Alföldi-Hús Zrt. dolgozóinak száma sem érte el a kétszázat (162). A vállalkozások többsége kelet-magyarországi székhelyű vagy ott végzi tevékenységét, dunántúli cégből csak három van a listán (a zalaegerszegi Pannontej, a tamási Tamási Hús és a pápai húsos vállalat).