Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) benyújtotta a parlamenteknek a tavalyi évről szóló jelentését, amelyben három ajánlást, illetve javaslatot fogalmazott meg a jogalkotóknak. A legfajsúlyosabb javaslat minden bizonnyal a 12 éven aluli gyermekeknek szóló reklámok korlátozása, sőt teljes betiltása lehet. A GVH javaslata szerint reklámtörvény szerint jelenleg is védi a gyermekkorúakat a reklámoktól, ugyanis azokban tilos a közvetlen felhívás a vásárlásra.

Ugyanakkor a GVH szerint ez nem elég, ugyanis a legtöbb gyerek csak 8-10 éves korára ér el arra a pszichológiai érettségre, hogy a reklámokat megkülönböztesse más tv-műsoroktól - a reklám komplexebb megértésére viszont csak a 12 éven felüli gyerekek képesek. Ezért a GVH véleménye szerint a gyermekeket megcélzó reklám önmagában - megszólítás és vásárlási felhívás nélkül is - tisztességtelen, mert visszaél a gyermek pszichológiai fejletlenségével. Különösen vitatható a reklám gyakorlata, ha azt rajzfilmekbe illesztik, vagy a gyermeki gyújtószenvedélyre, megismerésre apellálnak - véli a szervezet.

Melyik reklám szól a gyermekeknek?

A GVH szerint a mindent olyan hirdetés, amely gyermekeket céloz, vagy olyan kreatív és vizuális technikákat - pl. rajzfilmfigurákat - használ, amire a gyermekek különösen fogékonyak gyermeknek szóló reklámnak minősülhet. A Versenyhivatal jelenlegi jogalkalmazásában is olyan gyakorlat "rajzolódik ki", amely gyermekeknek szóló reklámokat jelentősen korlátozza, vagy akár tiltja - ezért javasolja a GVH, hogy a médiatörvényt és a reklámtörvényt is ezen irány mentén módosítsa a parlament.

A GVH másik javaslata a étrend-kiegészítők reklámozását korlátozná, oly módon, hogy ezen termékek reklámozását előzetes szakmai-intézményi minősítéshez kötné. A GVH szerint egy ilyen előminősítés tisztítaná a piacot, hisz a hivatal sincs abban a helyzetben, hogy minden ilyen termék esetén versenyfelügyeleti eljárást indítson, megvizsgálva, hogy a forgalmazó által állított hatásokat bizonyíthatóan eléri az étrend-kiegészítő. Ezen termékek túlzott forgalma és fogyasztása amúgy sem kívánatos - ezért javasolják egy előzetes minősítés bevezetését.

A GVH arra is javaslatot tesz a parlamentnek a közbeszerzési versenytárgyalásokon elkövetett jogsértés esetén a céget a közbeszerzési eljárásokból tiltsák ki. Jogsértés esetén a kiíróknak jelenlegi is joguk van a kizárásra - ám a GVH javaslata szerint ezt kötelezővé kellene tenni.