A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya folyamatosan emelkedik, és ismét negatív csúcsokat döntött. Míg egy éve 3,18 százalék volt a bedőlési arány, addig most már a 3,43 százalék, és valószínűleg ennek a tendenciának még nincs vége, mivel újabb gazdasági nehézségekkel kell a vállalati szektornak szembenéznie - állapította meg a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) 2011 harmadik negyedéves elemzésében.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett idén. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, és nem a hitelezők külső kényszere, hogy nem folytatja a cég tovább tevékenységét. Míg tavaly naponta átlagosan 40 cég ellen indult végelszámolás, addig 2011-ben 62 ilyen bejegyzés történik naponta, ami jelentős emelkedés.

Ezek a cégek a legkockázatosabbak

A legmagasabb bedőlési arányú cégek listáján nagy átrendeződés történt, mivel a textiliparral és adminisztratív és szolgáltatás-támogató tevékenységgel (például gépjárműkölcsönzés, munkaerő-kölcsönzés, utazásközvetítés) foglalkozó iparágak fizetésképtelenségi aránya jelentősen megnőtt az elmúlt 12 hónapban. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorban tevékenykedő cégek fizetésképtelenségi aránya is jelentősen emelkedett egy év alatt: míg egy éve 4,38 százalék volt a bedőlések aránya, addig jelenleg már 4,7 százalék.

A tíz legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág
20112010
SzektorÉves bedőlési arány (%)
11Építőipar6,09
210Textilipar4,77
36Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás4,70
42Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása4,67
54Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása4,55
69Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár)4,53
75Szállítás, raktározás4,52
814Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység4,50
98Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása4,44
1012Gumitermék gyártása4,24
Forrás: D&B

Az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység még nem szerepelt korábban a legnagyobb bedőlésű iparágak listáján, sőt két éve még 1,9 százalék volt, szemben a mai 4,5 százalékkal, ami jelentős növekedést jelent. Hasonló a helyzet a "nagyot rontó" textiliparral és a szálláshely-szolgáltatással is, ahol két évvel korábban 2,8 százalék körüli volt a fizetésképtelenségi arány, amely mára majdnem eléri az 5 százalékot. Ezek az iparágak most is jelentősen rontottak pozíciójukon, de a legnagyobb fizetésképtelenségi arány növekedés 2010-ben történt.

A legkockázatosabb iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar vezeti, és az elmúlt évben tovább emelkedett (5,7 százalékról 6,09 százalékra) a fizetésképtelenség valószínűsége.

Nemcsak az eddig rosszul szereplő, hanem a korábban még jól teljesítő iparágak bedőlési aránya is nő, ami a gazdasági helyezet további romlására utal.

A folyamatosan növekvő és negatív csúcsokat döntő bedőlési arány - kiegészülve a robbanásszerűen megnőtt végelszámolásokkal - nagyfokú óvatosságra int - áll az elemzésben.

Tovább nőtt a fizetési késedelem

Az átlagos fizetési határidő 30 nap körül van Magyarországon. 2011 harmadik negyedében a számlák 54 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 48 százalékát. Ezzel egy időben a fizetési késedelem nőtt, ami arra utal, hogy a több határidőben kiegyenlített számla annak következménye lehet, hogy a fizetési feltételek szigorodtak, nem pedig a fizetési morál javult - véli a B&D. Az elmúlt három hónapban az már eleve késve fizető cégeknél az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 25 napot, ami meglehetősen magas, mivel 2010 harmadik negyedévében ez "csak" 17 nap volt.

A gazdasági helyzet által erősen sújtott iparágakban a legmagasabb a pénzhez jutási idő, azaz a fizetési késedelem és a fizetési határidő összege. A gépjármű-kereskedelemben, az építőiparban, a papíriparban, és a gumitermékek gyártása szektorban több mint 70 napig tart mire egy utalásos számla kiállítása esetén hozzájut az eladó a pénzéhez.