Ezer sebből vérzik az adósmentő csomag

A Fidesz-frakció által a hiteladósok megsegítésére szolgáló nyolcpontos javaslatcsomag számos helyen alkotmányossági problémákat vet fel szakértők szerint. Erre célzott a Magyar Bankszövetség is a javaslatok napirendre kerülésekor, illetve a múlt hét végi első személyes egyeztetésen is.
Nagy László Nándor, 2010. szeptember 20. hétfő, 17:49
Fotó:

A hétfői Napi Gazdaság cikke

A javaslatok egy része visszamenőleges hatályú lenne, ami helyből az alaptörvénybe ütközik, hiszen nem lehet visszamenőleg kötelezettséget előírni.

Azzal, hogy a javaslatcsomag csak az ügyfélre hátrányos szerződésmódosítást kívánja tiltani, a szerződés szabadságáról szóló alapjogot sérti. Márpedig tartós jogviszony esetén ha a szolgáltatás értékében változás következik be, azt az ellenszolgáltatásnak is követnie kell. Az első pont kizárná, hogy a bankok "önkényesen" kamatot emeljenek, de az nem értelmezhető, milyen kamatemelés tekinthető önkényesnek. A Banki Magatartási Kódex ráadásul már most is szigorú feltételekhez köti a kamatmódosítást.

Az előtörlesztési díj eltörlése sem egyszerű: a szerződésben foglaltnál korábbi törlesztés esetén a bankot kamatveszteség éri, amelynek kompenzálására a világon mindenütt díjat számíthat fel. Az EU-ban ennek mértékét csak a fogyasztási hitelek esetén maximálják. Az öt évvel automatikusan meghosszabbítható futamidő és a "tiszta lappal indulás joga" a szerződéskötési szabadság jogával nem egyeztethető össze. Hiszen a bank a hitel folyósításával eleget tett a szerződésnek, a futamidő-hosszabbítás számára hátrányos.

Az aktuális piaci értéknél magasabb összeg felszámításának tervezett tilalma is számos kérdést vet fel, hiszen nem tudható, ki, mikor, hogyan határozza meg az "aktuális" értéket: a követelés a tőkét vagy a teljes tartozást fedi-e, mi történjék az egyéb szerződéses biztosítékokkal? Ráadásul nem mentesíthető a késedelmi, büntető kamat alól az az adós, aki késedelmesen fizeti meg tartozását, hiszen a kötelezett akkor is köteles késedelmi kamatot fizetni, ha a tartozás egyébként kamatmentes volt.

A 8. ponttal kapcsolatban a jelenlegi földhivatali nyilvántartás gátolja a végrehajtást: a bankok ugyanis nem kereshetnek rá ingatlanokra a tulajdonos alapján, csak ügyfélnyilatkozattal szerezhetnek tudomást arról, hogy az adott ingatlan hányadik lakása a hitelkérőnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.20 18:41

Örömmel veszem, hogy végre egy szakértői csapat kezd összeállni, amiből mondjuk a jogász nevét mintha nem olvastam volna.

Persze ha olyan végeredmény születik ami miatt a bankok nem szivesen hiteleznek, vagy nagyon szigorúan veszik a dologat (fedezet) stb, akkor lőttek az ingatlanpiacnak, a vállalati ingatlanfedezetre adott hiteleknek és végsősoron kivonódik a forrás, mondjuk a Széchenyi terv szerves részeként emlegetett építőiparból is, hiszen ki fog "ilyen feltételek" melett házat lakást venni + használt ingatlant már most fillérekért lehet kapni, úgyhogy dolgozzanak a szakértők, nehogy beköszöntsön az ingatlanpiaci jégkorszak !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html