Miközben az eladósodást kiváltó tényezők között a munkanélküliség még mindig vezető helyen szerepel; ez a szám némiképp csökkent a tavalyi felméréshez képest. Míg 2013-ban az adósok közel 50 százalékát érintette ez a probléma, idén már csak a felmérésben résztvevők 43 százaléka jelölte meg a munkanélküliséget a fizetésképtelenség elsődleges okaként.

A kutatásból az is kiderül, hogy visszaesett azoknak a száma, akik arra hivatkoztak, hogy járadékból élnek, és ezért nem tudják fizetni a számláikat. A csökkenés oka többek között valószínűsíthetően a közmunkaprogram beindítása volt. Továbbra is jelentős a jövedelemből történő letiltás, melynek aránya közel háromszorosára emelkedett 2010 óra.

A felmérés arra is rávilágít, hogy nem a magas törlesztőrészlet miatt váltak fizetésképtelenné az adósok. A hiteltörlesztéseknél a devizahitelesek megmentésére irányuló intézkedések hatása is jól látható, 2012. második felétől csökkent, majd 2013. második felétől 6 százaléknál ismét stagnált a hitel miatt fizetésképtelenné vált adósok száma. A bankszektorban történő letiltások aránya lényegesen magasabb (25 százalék) a telekommunikációs és közmű szektorban tapasztaltnál (10 százalék).

A telefon- és internetszámlával csúszunk meg először

A felmérésből jól látszik, hogy még mindig a telefon- és internetszámlákkal csúszunk meg először. Az ilyen típusú számlafizetések elmaradása mögött általában rövid távú problémák állnak, míg a bank szektorban már inkább olyan okok vannak jelen, amelyek a havi rendszeres jövedelem elmaradásához kapcsolódnak; aki banki tartozásaival elmarad, az jellemzően már egyéb tartozást is felhalmozott.

Az Intrum Justitia Európa vezető követeléskezelő cége, amely évek óta rendszeresen vizsgálja a nemfizetés és az eladósodás okait, és az ehhez kapcsolódó trendeket Magyarországon. A kutatás alapjául szolgáló adatokat a cég saját adatbázisából nyerte, a felmérés 2014 első negyedévéből származó vásárolt és kezelt lakossági követeléseket egyaránt tartalmaz.