Ezért csökkent a hitelkártyák száma

A jegybank adatai szerint ugyan csökkent a bankkártyák száma, ám aggodalomra ez nem ad okot. A MasterCard szerint ez csak a piac tisztulásának következménye és a magyar kártyapiac megfelelően és egészségesen működik.
NAPI, 2010. szeptember 22. szerda, 15:05
Fotó:

A jegybank 2010. első félévre vonatkozó jelentése szerint 2009. és 2010. június 31. között a betéti kártyák száma 6,7 millióról 6,9 millióra nőtt, míg a hitelkártyák száma 20 százalékkal csökkent. Utóbbi, Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális vezetője szerint elsősorban a piac öntisztító mechanizmusával magyarázható.


A kártyabirtokosok visszaadták az eddig kevésbé használt, másodlagos kártyáikat, de az elsődleges kártyákat megtartották. Sőt, a lakosság bankkártyás költésének mértéke mintegy 7 százalékkal emelkedett, ami arra utal, hogy egyebek mellett a mobil, a benzin és a repülési társmárka kártyákat nemcsak megtartották, de gyakrabban is használták.


Az pedig a tudatos kártyahasználat jeleként értékelhető hogy, a legtöbb helyen a díjmentes bankkártyás vásárlások száma nőtt, míg a költségesebb készpénzfelvételek száma tovább csökkent - jegyezte meg Gauder.

HOZZÁSZÓLÁSOK