Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2016-ban az előző évihez képest:

  • A növénytermesztés kibocsátásának volumene közel 13 százalékkal emelkedett. A kukoricakibocsátás több mint harmadával nőtt, de a búza és az árpa is emelkedő volumennel járult hozzá a bővüléshez. A gabonafélék kibocsátása összességében közel ötödével haladta meg a 2015. évit. A napraforgó és a repce volumene is tekintélyes mértékben emelkedett, így az ipari növények kibocsátása összességében több mint ötödével nőtt. A takarmánynövények és kertészeti termékek kibocsátása az előző évihez képest nem változott jelentősen.
  • A gyümölcsféléké ezzel szemben kis mértékben, a burgonyáé viszont számottevően csökkent. Utóbbinak jelentős árfelhajtó hatása is volt.
  • Az élő állatok kibocsátása 3,9, az állati termékeké 1,2 százalékkal bővült, az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 3,1 százalékkal emelkedett. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt. Utóbbi áresése az előző évihez hasonlóan folytatódott, ami az egész termékcsoport árszínvonalát visszavetette.
  • A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 5,3 százalékkal nőtt. A volumen 8,5 százalékos emelkedése mellett az árak 2,9 százalékkal mérséklődtek. A növénytermesztési és az állattenyésztési termékek áresése is hasonló volt.
  • A folyó termelőfelhasználás volumene kissé emelkedett (2,4 százalék), árindexe hasonló mértékben, de ellentétes irányban változott. Az első adatok alapján a ráfordítások minden lényeges összetevője bővült.
  • A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 17, folyó áron pedig 13 százalékkal emelkedett.
  • A mezőgazdaság éves munkaerőegységben kifejezett munkaerő-felhasználása 2,2 százalékkal csökkent.
  • A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 22 százalékkal haladta meg a 2015. évit. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme ("A" mutató) 16 százalékkal emelkedett.