Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rekordösszegű, 100 milliárd forint feletti forgalom várható a magyarországi filmgyártásban - írja közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap. Ez a szakmai szervezet szerint többek között a hazai filmipar, elsősorban a szakemberek jó hírének, a filmipari infrastruktúrának, az ország építészeti adottságainak és az Európai Bizottság által 2019-ig jóváhagyott magyar filmtámogatási rendszernek köszönhető, amelynek alapja a 25 százalékos közvetett támogatás (a filmszakmai adókedvezmény, amely minden hazánkban forgó produkciónak jár, ennek alapja a cégek filmcélú felajánlásai, amiért adókedvezményben részesülnek - a szerk).

Számos országban működik hasonló filmtámogatási rendszer. Magyarországon európai szinten magas a filmipari hozzájárulása a GDP-hez: 2014-ben ez 0,15 százalék, 2016-ban pedig már 0,25 százalék volt, és idén további növekedés várható - véli a Filmalap.

Évről-évre több magyar és nemzetközi produkció készül hazánkban. A piaci felmérésekből kiszámított várható igények alapján a 2017-es évre a közvetett támogatási igényt 33 milliárd forintra becsülték tavaly a szakértők, így ez az összeg szerepel a Filmtörvényhez kapcsolódó kormányrendeletben. Az éves keret negyedévre bontott összege 8,25 milliárd forint, amelyhez a "filmszakmai közvetett támogatások mozgókép törvény szerinti kiegészítő finanszírozására" a második negyedévre a kormányhatározat szerint 7,7 milliárd forint a NAV általi kiegészítés - részletezi a közvetett támogatások összegét közleményében a Filmalap.

Idén forgatják:

  • A kiemelkedő költségvetésű magyar filmek mellett, mint például az Oscar-díjas Nemes Jeles László Sunset című új alkotása,
  • Herendi Gábor sikersorozatának legújabb darabja, a Valami Amerika 3,
  • a Liza, a rókatündérrel berobbant Ujj Mészáros Károly X. című krimije,
  • Krzysztof Zanussi ősszel nálunk forgatja magyar koprodukcióban készülő Éter című kosztümös filmjét, továbbá több világszerte várva várt nagyszabású film is Magyarországon készül.
  • 2017-ben Jennifer Lawrence, Joel Edgerton és Jeremy Irons szereplésével hazánkban forgott a Red Sparrow című kém thriller,
  • Jamie Dornannal, Ben Mendelsohnnal és Jamie Foxx-szal a Robin Hood,
  • Dakota Fanninggel, Daniel Brühllel és Luke Evansszal az Alienist sorozat,
  • a Keira Knightley főszereplésével készülő életrajzi film a legendás francia írónőről, Colette-ről.
  • A napokban kezdődött meg Mila Kunis és Kate McKinnon főszereplésével a Spy Who Dumped Me című akcióvígjáték forgatása.

A Filmalap szerint az országnak megéri fenntartani a filmtámogatási rendszert, hiszen minden magyarországi filmes produkciónak nyújtott 1000 forintnyi adó-visszatérítés 1248 forintnyi adóbevételt generál, valamint 3240 forinttal növeli a GDP-t.

Közvetlen mo-i filmgyártási költség
ÉvKöltség (milliárd Ft)
201131,5
201232,5
201336,2
201447,2
201551,3
201665*
*becsült, Forrás: Filmalap

A Filmalap 2013-ban azért hozta létre a letéti számla rendszerét, hogy a közvetett támogatási rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon. A Filmalap által kezelt elkülönített letéti számla a tao (társasági adós) befizetések gyűjtőszámlájaként működik, ahonnan a filmelőállító vagy filmgyártó vállalkozások megkapják a törvény által garantált közvetett támogatási összeget. A kifizetés az NMHH Nemzeti Filmiroda által kiadott hatósági határozat alapján történik - olvasható a Filmalap közleményében.

A képen Keira Knightley angol színésznő látható, forrás: MTI/EPA/Andy Rain