Ezért kerültek ismét a kormány célkeresztjébe a kiskerláncok

A kormány a fogyasztók és a munkavállalók védelme érdekében készít javaslatcsomagot a nagy áruházláncok megregulázására, nem a megsarcolásuk a cél - mondta Lázár János.
Domokos Erika, 2017. március 9. csütörtök, 16:53
Fotó: Napi.hu

A fogyasztókkal és a kiskereskedőkkel konzultál a kormány az eltérő minőségű élelmiszerek ügyéről - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Adópolitikai szempontokat nem mérlegeltek, elképzeléseiknek nem a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó nagy áruházláncok (mint például az Aldi és a Lidl) megsarcolása a célja, hanem a fogyasztók és a munkavállalók érdekeinek védelme - mondta Lázár János a szerdán kiszivárgott kormányzati javaslatcsomaggal kapcsolatban.

A tárcavezető a konzultáción felvetendő témák közé sorolta a munkavállalók hétvégi foglalkoztatását is. Ugyanakkor az nem igaz, ami a szerdai sajtóértesülés szerint része lenne a javaslatcsomagnak, hogy megszüntetnék az ingyenes Tesco-buszokat.

Nem számol a kormány azzal, hogy a javaslatainak elfogadása emelné az árakat. A javaslat mindenkire egyformán vonatkozik, aki Magyarországon kereskedelemmel foglalkozik, nem fogja előnyben részesíteni a hazai tulajdonú szereplőket - idézte Lázárt a portfolio.hu.

A javaslattal kapcsolatban a Miniszterelnökségi Sajtóiroda szerdán közleményében azt írta, hogy a kormánynak továbbra is fontos az élelmiszeripar magyar szereplőinek erősítése, ugyanakkor eddig nem döntöttek a területen semmilyen szabályozási javaslatról. A kormány ugyanakkor nem a nemzetközi láncok profitjának növeléséért, hanem a hazai fogyasztók érdekeiért dogozik, így minden a Brüsszel felől érkező támadással fel fogjuk venni a harcot - állt az MTI-hez elküldött közleményben.

A környezetterhelés csökkentésének indokával felvetnék azt is, hogy a több ezer négyzetmétert parkolóként leaszfaltozó kereskedőházak hogyan tudnák megváltani zöldterületek létrehozásával az okozott károkat - hangzott el a Kormányinfón.

Magyarország fel kíván lépni a kettős minőség ellen és megvitatná, hogyan lehet elérni, hogy erről (a más minőségről) kötelezően tájékoztassák a fogyasztókat - mondta Lázár. A nyugatinál gyengébb minőségű élelmiszerek miatt közösen lép fel a csütörtökön kezdődő EU-csúcson Magyarország a többi három V4-országgal együtt - tette hozzá a miniszter.

Magyarország és Szlovákia közösen kezdeményezte az unió illetékes bizottságánál, hogy teremtse meg azokat a jogi kereteket, amelyek segítségével számon kérhető az egyenlő elbánás az élelmiszerekkel kapcsolatosan. Amennyiben az unió nem lép ebben kérdésben, nem szünteti meg ezt a tűrhetetlen gyakorlatot, és nem teremti meg annak garanciáját, hogy a polgárok egyformán jó minőségű élelmiszerhez juthassanak bárhol is élnek az unión belül, a magyar kormány megteszi a szükséges- mondta szerdán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1-en.

A kormány a kutatói kiválósági program keretében 9 milliárd forintos keretet biztosít magyarországi kutatócsoportoknak, öt éves időtartamra; kutatócsoportonként 300 millió forintos támogatásra lehet pályázni - jelentette be Lázár. A további években évi hárommilliárdos támogatással számolnak. A program gazdája Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.03.11 15:59

@Winter:
Na ne hülyéskedj!
Cipőt a cipőboltban, dohányt a nemzeti dohánybódéban. Mint a szocializmusban
Miért nem vehetek cigit bárhol?
Azért mert ezt is lenyúlta valaki, de kiderítjük és jön az ítélet 20 év nehéz vasban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.11 15:55

@Winter:

Istenem, ez mekkora ász!


"...különböző tulajdonú dohányboltok között választhatsz." - egy csoda, és még le is írta...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.03.11 15:44

@MLB2017: "Szerencsére nem veszem olyan komolyan, nem itt élem az életem, mint te kis csóri migráns. "

Persze bunkokam, nyugtasd magad ezzel :D

"Am meg az édesanyám itt lakik autóval 10 percre, szóval szerencsére gyakran meg tudom látogatni.
te hogy vagy ezzel bunkókám? skype? :DDDDD"

En nem szoktam latogatni a te anyukad, de ha nagyon akarod skype -on felhivhatom :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.03.11 15:40

@foldnyuzo: az, hogy a cikkből nem jön le, mi a kormány szandéka, nem meglepő. A bolsevista napi.hu-nak nem célja, hogy tudósitson. Az, hogy Neked is feltűnt, már izgalmasabb. Amilyen idomított majom vagy, ez nem történhetett volna meg. :-)

A dohányboltos problémádat nem értem, a dohányboltokban nagy a választék, és a különböző tulajdonú dohányboltok között választhatsz. Szóval, mi a bajod, hol sérült a választási lehetőséged?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.03.11 15:31

Látom megint itt van a legprosztóbb troll!
Most is megéri a pénzét mást vádol szitkozódással. Holott mit ne mondja ő az aki jó töményen adja.
Azt hiszem az a feladata, hogy minden áron zökkentse ki a kommentelést normális menetéből és szimpla személyeskedéssé züllessz le.

A cikkből nem jön át mi az ami a kormány cselekedeteit mozgatja.
Azt sem hiszem el, hogy a néhány 10 ezerre tehető szupermarketek dolgozóinak sorsa érdekelné. Itt valami más mozgató erő van. Lázártól átjött ő maga mondta nem tetszik neki a város végeken a sok bádogdoboz, értette a alatta az emberek mindennapjait megkönnyítő áruházláncok üzleteit. Bezzeg Mészáros Lőrinc harácsolása az nem érdekli az nem szúrja a szemét. A Penny az igen, ahol sok szegény ember vásárol és még parkolási díjat sem kell fizetni.
Ezek egyszerűen le akarnak számolni az áruházláncokkal, végül is az emberek szabadsága, a választás szabadsága megtestesül bennük.
Gondoljatok csak a nemzeti cafrangos dohányboltokra! Ott már nem válogathattok! Hamarosan ha a vádlottak padjára való emberek álma megvalósul akkor élelmiszerboltok között sem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html