A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A szakértő szerint az már most is látszik, hogy nagyon nagy eltérésre nem lehet számítani ettől az összegtől, 1-2 milliárd forint esetleges eltérés pedig valószínűleg már nem rázza meg a piaci szereplőket, így a jövőben e hírek miatt komolyabb árfolyamhatásra nem lehet számítani. Herczenik azt is elmondta, hogy a törvénytervezet szerint az OTP azért járhat jobban az egy héttel korábban számolt 36 milliárd forintnál, mert bár akkor 0,4 százalékos aránnyal számoltak a tavalyi mérlegfőösszeg alapján, azonban a javaslat azt is tartalmazza, hogy adóalapot is csökkentő tétel lesz a befizetés.

Mivel az OTP valószínűleg a teljes összeget fel tudja erre használni, ezért befizetésének mértéke 0,365 százaléka lehet a tavalyi módosított mérlegfőösszegének. A Cashline elemzői is hasonló értékre jutottak, szerintük az új információk alapján az anyabankot 30 milliárd forint körüli tétel terhelheti, míg a többi leány néhány milliárdot tesz majd ehhez hozzá.

Ez az összeg azonban jelentősen befolyásolhatja az OTP idei eredményét. A lapunk által megkérdezett elemzők márciusban 158,5 milliárd forint nettó profitot vártak ez évre a banktól, ami minimális bővülést jelentett volna a tavalyi 151 milliárd forint után (a korábbi eredménybecslésről itt olvashat). Amennyiben tehát ezzel a becsléssel számolunk, akkor csupán a bankadó miatt 21,5 százalékkal csökkenhet az OTP-profitja.

Ugyanakkor kedvezőtlen hatással lehet az is, hogy korábban ilyen magas svájcifrank-árfolyammal az elemzők többsége nem számolhatott, így ez még tovább ronthatja a bank eredményességét, amennyiben tartós marad a tendencia.