Ezért lophatnak ennyi pénzt Magyarországon - grafikonon a meghökkentő eredmények

Továbbra is elkeserítő a magyar korrupciós helyzet, az EY friss visszaélési felmérése szerint a hazai válaszadók 78 százaléka szerint jelent ez problémát. Jelentősen megnőtt a fizikai fenyítéstől félők száma, olyannyira, hogy már Nigéria szintjén vagyunk.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 5. szerda, 11:48
Fotó: Napi.hu

A visszaélések területén vannak jó és rossz hírek is. A jó hír, hogy két területen is sikerült előrelépni, egyrészt egyre többen bíznak Magyarországon a gazdaság fellendülésében, másrészt pedig a válaszadók jelentős része kevésbé hajlandó etikátlan cselekedett elkövetésére - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Biró Ferenc, az EY Felelős Üzleti Működés Szolgáltatások üzletág partnere.

A rossz hír ugyanakkor, hogy nőtt azok száma, akik nem jelzik a korrupciós jelenségeket, illetve, hogy ilyen esetekben egyre többen féltik a személyes biztonságukat.

Az összképet nézve sokatmondó adat, hogy Magyarországon a válaszadók 78 százaléka mondta azt, hogy itthon elterjedt jelenség a korrupció. Ez 2012-ben még csak 58 százalék volt, amihez nem kell sok kommentárt fűzni - mondta Biró, aki azonban hozzátette, hogy 30 évvel ezelőtt ugyanúgy loptak. Mindenkinek van lehetősége és mindenkinek van felelőssége is - vélte Biró. Az idei adattal egyébként simán verjük nemcsak a világátlagot, hanem a régióst is:

Forrás: EY

Motiváció, lehetőség és racionalizáció - ez a három ok az EY szakértője szerint, ami a visszaélésekhez vezet. Ez utóbbi esetén magamnak magyarázom be, hogy rendben van, amit csinálok: a főnökömtől is ezt láttam, megérdemlem, mert sokat dolgozom - sorolta a példákat Biró. A motiváció lehet az, hogy nem keresek eleget, vagy ki kell elégítenem a szenvedélyeimet, például a szerencsejátékot. A lehetőség pedig a legegyszerűbb: a cég nyitva hagyja a kapukat.

Forrás: EY

Sokatmondó adat az is, hogy hogyan reagálnak az emberek, ha valamilyen visszaélést, vagy korrupciót látnak:

Forrás: EY

A legelszomorítóbb, az ok, amiért nem jelentenék:

Forrás: EY

A személyes biztonság kérdése Magyarországon a legmagasabb, ettől a környező országok is jelentősen elmaradnak - mondta Biró, aki hozzátette, hogy a kérdésben nagyjából Nigériával vagyunk egy szinten. Itt legfőképp a fizikai biztonságukat féltik a munkavállalók, az EY szakértője elmondta, hogy számos olyan esettel találkozik, hogy egy dolgozó észlelt valamilyen visszaélést, mire kollégája megfenyegette, hogyha beszél róla, akkor baja esik. "Itt nem egy tipikus fehérgalléros bűnözésről beszélünk, a visszaéléseket sokszor szervezett bűnözői csoportok követik el, amelyek beépülnek olyan cégekbe, ahol komoly pénzeket lehet eltulajdonítani" - mondta Biró, aki azonban egyből megemlítette azt is, hogy az esetek többségében szerencsére nem történik semmi. Inkább arról van szó, hogy van egy általános érzet: minél nagyobb pénzekről beszélünk, annál komolyabb tétje van annak, hogyha valaki beszél. "Van az a nagyságrend, ahol a személyes biztonság a veszélybe kerül" - mondta Biró.

Forrás: EY

Az ilyen esetek visszaszorításában az EY szakértője szerint egy jól kidolgozott compliance-rendszer segíthet, ahogy egy vállalati etikai forródrót is. Előbbi esetben ugyanis a cégvezetőnek első kézből lesz információja a visszaélésekről, aki pedig jelzi, nem éri hátrányos megkülönböztetés, egyrészt az anonimitás miatt, másrészt pedig azért, mert ez a vállalat érdeke is.

Forrás: EY

A legrosszabb, amit a munkavállaló tenni tud, ha elhallgatja az ilyen eseteket. Amennyiben ugyanis jelenti, úgy annak már van nyoma, utána már nem valószínű, hogy megvalósul a fenyegetés - vélte Biró, aki szerint a fenti ábrát többféleképpen is lehet értelmezni: egyrészt az etikai forródrót esetében a régiós átlag felett vagyunk, más szempontból viszont a cégek 78 százalékánál hiányzik ez.


Forrás: EY

A kutatásból kiderült az is, hogy a megkérdezettek közel ötöde máig adna pénzt egy üzlet elnyerése, vagy megtartása érdekében. Igaz, ez pár éve még magasabb szám volt, ám így is kimagasló ez az eredmény - kommentált Biró.

Forrás: EY

A könyvelési trükk nem annyira kézzelfogható, mintha adnék valaminek egy borítékot - tette hozzá a fenti eredményekhez Biró, aki szerint a vállalatvezetőknek a dolga lenne elmondani a cég dolgozóinak, hogy mi az, ami megengedhető és mi az, ami semmiképpen sem.

És hogy miket kellene ellenőrizni a cégek annak érdekében, hogy visszaszorítsák a visszaéléseket? Íme:

Forrás: EY

Az összkép szerint mindenki látja, hogy probléma van és fejlődni kell a kérdésben, ahogy az ellenőrzési rendszereknek is sokan alávetnék magukat, de önmagában ez nem megoldás - foglalta össze a kutatás eredményeit Biró. Szerinte a cél az kellene, hogy legyen, hogy olyan bizalmi rendszereket hozok létre a cégek belül, ami az elején ellenőrzésre alapul, majd bizalomra. Amennyiben ez megvalósul, akkor csökkenthető a visszaélések elkerülésére fordítandó energia, így pedig a felszabadult kapacitásokkal versenyelőnyt lehet elérni. A bizalom ezért nagyon fontos tényező: ha valaki azt látja, hogy a kollégája a házipénztárból Erzsébet-utalványokat vesz el, vagy esetleg súlyosabb esetben a vállalat megvesztegetéseket hajt végre, akkor azt jelenteni kell.

Az emberek nem buták, látják, hogy mi megy körülöttük, de máig nagy probléma, hogy kevesen tesznek ezek ellen lépéseket

- emelte ki Biró.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai60@gmail.com, 2017.04.05 16:40

Azt hittem a fleto rezsimnél nem lesz korruptabb hatalom.
NAGYOT TÉVEDTEM.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezvan, 2017.04.05 12:40

30 évvel ezelőtt mindenki lopott egy kicsit (miénk a gyár, vigyük haza...). Ma már senki nem lophat büntetlenül. Csak a Fidesz. Abból is csak a holdudvar. Nem kicsit, nagyon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.04.05 12:31

Mondanom sem kell, hogy az EY egy liberálkomcsi sorospénzelte cég.
Minden szava hazugság.
A legjobb lesz, ha kivonul Szent Anyaföldünkről.

Azonban bizonyos cégek, tulajdonosok, jogrendszerek és tőzsdék valami oknál fogva fontosnak tartják azt, hogy egy vállalt könyveit külsősök, könyvvizsgálók hitelesítsék. Ezért nem fog elmenni ez az EY sem, mert a külföldi társaságok fenntartják. meg a magyar állam is, amely gyönyörű és erős, a legfejlettebb a világon, de mégis, az 'aláírására" nagy ívben tesznek, ha nincsen mellette az EY, a PwC ( a másik hazugsággyáros ), a KPMG ( na, ezek aztán a leghazudósabbak és legnagyobb csalók ) vagy a Deloitte ( komoly, nagy thief-ek ) pecsétje és aláírása.

Tanács: Magyar (!) vezetéssel át kell alakítani a villággazdaságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html